xcounter
#

Не тільки F-16 вкрай потрібні для перемоги: Пентагону нагадали про півсотні MQ-9 Reaper, які все одно виводяться з експлуатації

MQ-9 Reaper (всі фото: US DoD)
MQ-9 Reaper (всі фото: US DoD)
23821

Питання отримання авіації для України у США вже називають критичним і подолати брак пілотів можуть MQ-9 Reaper

У матеріалі з більш ніж однозначною назвою "Не хочете втратити Україну - підсилюйте Київ авіацією" виконавчий директор Інституту аерокосмічних досліджень Мітчелла Дуглас Біркі прямо вказує на те, що отримання Повітряними Силами ЗСУ західних машин - це вже питання виживання України.

Зокрема у Кремлі наразі втілюють наступний сценарій - дочекатися вичерпання в Україні запасів зенітних ракет для радянських ЗРК. Як пише аналітик у публікації для Breaking Defense, це дозволить РФ почати планомірний повітряний наступ та досягти переваги у повітрі й "Росія може перемогти, знекровивши Україну, тому США та їх союзникам настав час змінити цей розклад сил, надавши Україні бойову авіацію".

Читайте також: Другий Leopard 2A4 приїхав на заміну словацьких БМП-1: залишилося менше дев’яти місяців, щоб поставити ще 13
F-16
F-16

З боку Defense Express додатково пояснімо, що означає сценарій, за яким ворог отримає перевагу у повітрі над полем бою. Це ситуація, яка була у Маріуполі, коли для бомбардування рашисти відправляли Ту-22М3 з ФAB-3000, які кидали їх з висоти недосяжної для ПЗРК.

І вкрай негативно те, що у Кремлі чудово розуміють, що з кожним запуском зенітної ракети радянського зразка їх в Україні більше не стає, а допомога новими ЗРК західних зразків значно менша за реальні потреби. І останнє не дивно, бо у країнах НАТО головну роль у протиповітряній обороні відіграють не наземні зенітні ракетні комплекси, а винищувачі.

"Постачання значних обсягів бойових літаків західного виробництва не лише допомогло б придушити російську авіацію та подолати розрив із ЗРК, а й дозволило б Україні посилити свою наступальну майстерність і вирватися з вкрай оборонної боротьби", - зазначає Дуглас Біркі.

F-16

А також підкреслює, що все це просто аксіома та здоровий глузд, бо війна в Україні все більше стає схожою на Першу світову з жорстокими боями на виснаження. І в ній РФ, для якої життя взагалі не має жодного значення, а ресурсів більше, знаходиться у більш виграшному положенні. Саме тому західна авіація в Україні дозволяє змінити результат цього математичного рівняння.

Але поки у Пентагоні говорять про необхідність 18 місяців для підготовки українських пілотів. Як вже писав Defense Express, єдине логічне пояснення цьому - мова йде про підготовку не стройових пілотів, а курсантів. Бо у Пентагоні цілком можуть вважати, що необхідно підготувати не 10-20 пілотів, а сотню. А зняти таку кількість льотчиків з бойових чергувань просто неможливо, бо це залишить Україну без авіації взагалі, бо всі пілоти будуть навчатися.

F-16

Водночас є варіант, який дозволяє зменшити кількість умовних F-16 для України, донорами яких вбачаються такі європейські країни, як Данія, Бельгія та Нідерланди, які все одно знімають їх з озброєння та замінюють на F-35. Він полягає у додачі до цього ударних БПЛА MQ-9 Reaper від США.

"Повітряні сили США пропонують вивести з експлуатації 48 MQ-9 у рамках своєї бюджетної заявки на 2024 фінансовий рік. Ці дрони вже знаходяться в контейнерах для зберігання та можуть бути швидко перекинуті. Навчальні конвеєри для цих систем існують у багатьох місцях, і українські фахівці можуть бути легко залучені до цього процесу. Логістика та технічне обслуговування можуть початку виконуватися підрядниками, які вже працюють у Європі, а потім це завдання буде передано українським технічним фахівцям після того, як вони пройдуть навчання. Це потребує часу, тому дозвіл має бути негайно", - йдеться у публікації.

MQ-9 Reaper

У цьому випадку роль БПЛА MQ-9 Reaper буде полягати у веденні розвідки, цілевказання, наведення високоточного озброєння. Зі свого боку зазначимо, що доцільно розглянути можливість цих дронів для патрулювання повітряного простору завдяки сучасній РЛС AN/APY-8 Lynx II та ракет "повітря-повітря" AIM-9Х. Звісно не для боротьби із літаками, але такими цілями, як крилаті ракети та дрони-камікадзе типу Shahed 136.

Водночас підготовка операторів БПЛА MQ-9 Reaper може бути проведена швидше, бо не спирається на наявність льотчиків із бойовим досвідом. До того ж Україна має більш ніж широку історію експлуатації та бойового застосування розвідувально-ударних БПЛА, зокрема Bayraktar TB2.

MQ-9 Reaper AIM-9X Block 2
MQ-9 Reaper з AIM-9X Block 2

У іншому випадку, як пише виконавчий директор Інституту аерокосмічних досліджень Мітчелла Дуглас Біркі:

"За відсутності серйозної зміни ситуації РФ в кінцевому підсумку переможе у цій війні. Наслідки такого результату будуть воістину не лише для народу України, а як сигнал іншим "поганим гравцям", що США та союзникам, зрештою, не вистачає рішучості. Настав час озброїти Україну сучасною авіацією. Занадто багато наражається на ризик, щоб розглянути якийсь інший курс".

Читайте також: Схоже Іран почав отримувати Су-35 з РФ: чому це значно змінює баланс сил у регіоні