xcounter
#

Схоже Іран почав отримувати Су-35 з РФ: чому це значно змінює баланс сил у регіоні

6797
Су-35
Су-35

Отримання Іраном Су-35 з РФ дозволяє йому убезпечити свої ядерні об'єкти та завершити створення ядерного озброєння

У РФ ЗМІ почали поширювати відео з посадкою в Ірані винищувача Су-35, які Тегеран офіційно замовив наприкінці березня цього року. Хоча розмови відносно цієї угоди точились ще з літа минулого року, як оплата за постачання іранського озброєння, включно з дронами-камікадзе Shahed 131/136, а вперше про намір закупити у РФ винищувачі від іранців пролунали ще у 2021 році.

Саме відео знято поряд з аеродромом й з огляду на написи та інші деталі цілком можливо, що його дійсно знято в Ірані, хоча будь-яких інших підтверджень прибуття російських винищувачів знайти не вдалось.

Читайте також: США мають гіперзвукові LRHW на наземних установках, поки рашисти лише говорять про щось схоже для "Цирконів"
Су-35 Іран

Водночас під питанням залишається кількість, бо мова може йти про угоду, яка складається з декількох партій машин. На першому етапі з великою долею вірогідності Ірану могли продати машини виготовлені за єгипетським контрактом у кількості 24 одиниць Су-35, яка була підписана у 2018 році та скасована через санкції у 2021 році.

Але існує твердження, що загалом контракт охоплює 60 машин й більшу частину з них РФ ще має виготовити.Й Ірану ці літаки дійсно потрібні, бо його авіапарк наразі нагадує щось між лавкою старовини та зоопарком, бо мова йде про (за Military Balance):

  • F-5 - понад 75 одиниць
  • F-4 Phantom - до 68 одиниць
  • F-14 - до 43 одиниць
  • F-7M (китайська копія МиГ-21) - 24 одиниці
  • МиГ-29 (перегнані іракськими пілотами) - 35 одиниць
  • Mirage F-1 (перегнані іракськими пілотами) - до 10 одиниць
  • Су-22 (перегнані іракськими пілотами) - близько 10 одиниць
  • Су-24 (перегнані іракськими пілотами) - 29 одиниць
  • Су-25 (перегнані іракськими пілотами) - 10 одиниць
Іранський МиГ-29 та F-14
Іранський МиГ-29 та F-14

Й частина з них вже давно не знаходиться у льотному стані, не те що у стані можливості виконання задач за призначенням. А це вже дозволяло, у випадку потреби, іншим країнам тримати під прицілом ядерні об'єкти Ірану, який максимально наблизився до створення ядерного озброєння.

Нагадаємо, що інспектори МАГАТЕ у березні цього року встановили, що на підземному заводі у Фордо уран збагачений до 83,7%, коли для створення ядерного озброєння необхідно збагачення на рівні понад 90%.

Читайте також: Stryker має модифікацію для проходу мінних полів, і можливо такі машини уже в Україні