xcounter
#

Західні аналітики чомусь вирішили, що РФ уже продала Ірану аж 60 літаків Су-35 в обмін на декілька тисяч дронів-камікадзе

9204
"Єгипетський" Су-35СЭ, який ймовірно може отримати Іран, ілюстративне фото з відкритих джерел
"Єгипетський" Су-35СЭ, який ймовірно може отримати Іран, ілюстративне фото з відкритих джерел

Хоча такі дані не підтверджуються як мінімум цифрами з відкритих джерел

Центр стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) випустив нове дослідження по темі, як санкції Заходу зараз можуть впливати на здатність Росії поповнювати запаси своєї зброї для ведення війни проти України.

В тексті цього дослідження можемо знайти зокрема таке твердження – "повідомляється, що Кремль продав Ірану понад 60 літаків Су-35 в обмін на кілька тисяч безпілотників, використовуються для націлювання на українську цивільну інфраструктуру та інфраструктуру подвійного призначення".

Читайте також: Окрім мікросхем у РФ є ще одна чутлива вразливість - підшипники без яких крутитися взагалі нічого не буде
Іранські Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел

При цьому автори CSIS посилаються на статтю від RAND Corporation, що вийшла у жовтні 2022 року. Експерти RAND справді там пишуть - "повідомляється про те, що Росія продала Ірану понад 60 Су-35 в обмін на декілька тисяч БПЛА", але джерело таких даних вони не наводять.

Наведені вище твердження виглядають як мінімум цікаво, але вони поки що не підтверджуються даними з відкритих джерел. І тут мова не тільки про уже начебто продані "декілька тисяч БПЛА" від Ірану, хоча лише у березні 2023 року пішла мова про будівництво заводу для виготовлення цих самих декількох тисяч дронів, але й про аж 60 винищувачів типу Су-35 також.

Рашистський Су-35С для "ВКС РФ" на тлі Су-35СЭ, що скоро можуть бути передані Ірану, Комсомольск-на-Амурі, жовтень 2022 року, фото з відкритих джерел

З однієї сторони, у відкритому доступі є дані про те, що у росіян досі "чемоданом без ручки" стоять на зберіганні 24 винищувачі Су-35СЭ, що виготовлялись в рамках контракту з Єгиптом на 2 мільярди доларів, і від яких Каїр відмовився буквально в останній момент, остерігаючись санкцій США. І тут цілком логічно припустити, що саме ці літаки Кремль в першу чергу запропонував би Ірану.

З іншої сторони, є твердження від рашистського "Центра анализа стратегий и технологий" про те, що в 2023 році російський ВПК лише планує виготовити 12 літаків Су-35, при тому, що кількість фактично зданих винищувачів цього типу в 2022 році склала 7 одиниць, в 2021 році – лише 3 одиниці, а протягом 2017-2020 року трималась на рівні 10 "бортів" на рік. І це при тому, що за даними The Military Balance 2022, в строю "ВКС РФ" на початок повномасштабного вторгнення було всього 97 літаків Су-35С.

Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Тобто, станом на жовтень 2022 року чи навіть квітень 2023 року виглядає як мінімум малоймовірним те, що РФ могла продати Ірану одразу аж 60 літаків типу Су-35 (бо ці винищувачі треба ще як мінімум виготовити). І тут може випливати три варіанти.

Або домовленості між Москвою і Тегераном справді мають довгостроковий характер, розрахований на декілька років, і вони справді передбачають багаторічний "бартер" Су-35 в обмін на "літаючі мопеди". Або ж Москва і Тегеран при спробах укласти довгострокові домовленості дають один одному як мінімум завищені обіцянки, які не збираються виконувати. Або ж автори RAND просто навели помилкові дані, які потім у свій звіт включив Центр стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS).

Який із цих варіантів насправді відповідатиме дійсності – практика покаже.

Будівництво іранської підземної авіабази Eagle 44 та ймовірно макет російського Су-35, лютий 2023 року, супутникове зображення від Maxar Technologies
Читайте також: Західні аналітики думають, що РФ може продати свої С-400 та Су-57 В’єтнаму, і це "багато що пояснює"