xcounter
#

Іран не тільки купив російські Су-35, але й збудував підземну авіабазу під ці літаки

10154
Рашистські Су-35С, ілюстративне фото від Bloomberg
Рашистські Су-35С, ілюстративне фото від Bloomberg

Окреме питання, чим іранці заплатили за винищувачі, бо тут може бути одразу декілька "форм оплати"

Представництво Ірану в ООН офіційно визнало, що його країна придбала у Росії винищувачі типу Су-35. При цьому іранські дипломати заявляють, що "інформація по цій угоді секретна", тому не стали зокрема розкривати вартість, кількість літаків і строк їх поставки, пише IRNA.

На перший погляд, тут іранці не повідомили нічого принципово нового, але варто бути уважними до всіх аспектів, що супроводжують цю оборудку Тегерана та Москви. Почнімо з того, що у вересні 2022 року командувач іранських ВПС бригадний генерал Хамід Вахенді говорив лише про намір купити Су-35 в росіян, і що перемовини з РФ по цьому питанню ще тривають. І лише на початку січня 2023 року один із членів парламенту Ірану заявив, що поставка рашистських винищувачів запланована на березень цього року.

Читайте також: Резерв "по-ізраїльськи" може давати неочікувані збої, і це показує приклад самого Ізраїлю
Рашистський Су-35С для "ВКС РФ" на тлі Су-35СЭ, що скоро можуть бути передані Ірану, Комсомольск-на-Амурі, жовтень 2022 року, фото з відкритих джерел

Між оголошенням про намір купити російські Су-35 та оголошенням про факт укладення угоди мінуло мінімум 7 місяців. Але схоже, що цей проміжок часу знадобився іранцям не тільки для того, щоб вигідно "сторгуватись" по ціні літаків, але й підготувати відповідну інфраструктуру.

На початку лютого 2023 року стало відомо, що Іран ввів у стрій свою підземну авіабазу Eagle 44, в якій ховатиме зокрема "заслужені" F-4D/E Phantom II. За декілька днів потому The New York Times доповнило картину такою деталлю – під час будівництва цієї бази супутники "засвітили" об’єкт, за обрисами схожий на російський Су-35, ймовірно лише макет цього літака.

Будівництво іранської підземної авіабази Eagle 44 та ймовірно макет російського Су-35, супутникове зображення від Maxar Technologies

Навіть якщо це справді був лише макет, то виходить, що іранці будували свою Eagle 44 насправді з розрахунку на розміщення рашистських Су-35. І лишається відкритим питання, скільки часу знадобилось на можливу переробку цієї авіабази під російські літаки, бо спорудження об’єкта Eagle 44 іранці почали ще в 2013 році.

Як саме Іран оплатить поставку російських Су-35 – окреме цікаве питання. Для початку тут варто нагадати, що іранцям скоріш за все будуть передані винищувачі Су-35СЭ саме з "єгипетського" контракту в кількості 24 одиниць, які замовник так і не став забирати через ймовірність санкцій США. Контрактна вартість цих літаків сягала 2 мільярди доларів, скільки вони можуть коштувати зараз – оцінювати нема сенсу через специфіку російського "ціноутворення" на зброю.

"Єгипетські" Су-35СЭ, які ймовірно може отримати Іран, стоять "мертвим вантажем" на майданчику КнААЗ, супутниковий знімок за червень 2022 року від Maxar

Є припущення польського Defence24 від жовтня 2022 року про те, що російські Су-35СЭ можуть загалом коштувати до 1,5 мільярдів доларів, а їх поставка може бути оплачена бартером, наприклад – передачею 2400 дронів-камікадзе типів Shahed-131 і Shahed-136. Але схоже, що за поставку винищувачів іранці розплачуватимуться з росіянами декількома формами бартеру. Наприклад – не тільки поставкою "літаючих мопедів", але й передачею боєприпасів, необхідних армії РФ на полі боїв проти ЗСУ.

Щодо перспектив передачі балістичних ракет від Ірану до РФ на тлі узгодженого контракту по Су-35 – оцінити поки складно. Хоча б зважаючи на "сигнали" від деяких західних ЗМІ про те, що Кремль вирішив поки що "поставити на паузу" цю історію, остерігаючись можливої передачі ракет ATCMS для ЗСУ.

"Єгипетський" Су-35СЭ, який ймовірно може отримати Іран, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Для заміни російських МіГ-29 чи МиГ-35 є ще один конкурент - Tejas, хоча його перспективи "туманні"