xcounter
#

Резерв "по-ізраїльськи" може давати неочікувані збої, і це показує приклад самого Ізраїлю

21538
Зліт винищувача F-15J зі складу 69-ої ескадрильї ВПС Ізраїлю, фото - Times of Israel
Зліт винищувача F-15J зі складу 69-ої ескадрильї ВПС Ізраїлю, фото - Times of Israel

Політичне питання "підкосило" навіть елітний підрозділ, який відзначився ударами по атомним об’єктам Сирії

Майже усі резервісти 69-ої ескадрильї військово-повітряних сил Ізраїлю в неділю 5 березня заявили і попередили, що не з’являться на одне із тренувань, призначене на кінець цього тижня, і тут мова зокрема про 37 із 40 пілотів цього підрозділу.

Резервісти ізраїльських ВПС таким чином збираються висловити протест проти планів уряду Ізраїлю суттєво обмежити повноваження судової гілки влади, пише видання Times of Israel.

Читайте також: Які крилаті та балістичні ракети має Ізраїль, і чи можна ними знищити завод по виробництву Shahed-136
Винищувачі F-15J зі складу 69-ої ескадрильї ВПС Ізраїлю в польоті, фото - IDF Spokesperson

69-та ескадрилья ВПС Ізраїлю має на озброєнні винищувачі F-15J, має неформальне прізвисько "Молоти", розміщена на авібазі Хацерім на півдні країни, та відзначилась зокрема ударами по атомному реактору в Сирії у 2007 році в рамках операції Orchard і по позиціям іранських військ на сирійській території в 2018 році.

І саме в цих епізодах бойової біографії 69-тої ескадрильї й може приховуватись реальна причина, чому її резервісти вирішили пропустити заняття з бойової підготовки для участі в політичному протесті.

Винищувачі F-15J зі складу 69-ої ескадрильї ВПС Ізраїлю в польоті, фото - Israeli MoD

Як пояснюють журналісти Times of Israel, досі влада Ізраїлю виводила дії своїх військових з-під юрисдикції Міжнародного кримінального суду в Гаазі, посилаючись на високий рівень автономії ізраїльської судової системи. Тепер же уряд Беньяміна Нетаньяху хоче таку автономію суттєво скоротити.

На цьому тлі ізраїльські військові почали побоюватись, що тепер усі епізоди за їх участі можуть потрапити під розгляд суду в Гаазі, і так будь-які дії по захисту своєї країни можуть стати предметом кримінального провадження.

Окремо зазначається, що з цього приводу резервісти 69-тої ескадрильї мали окрему зустріч з командувачем ВПС Ізраїлю, і навіть виступили з відкритим листом до ізраїльського телебачення. А їх рішення пропустити одне із тренувань може насправді мати суттєві наслідки, бо система бойової підготовки ізраїльських резервістів насправді зав’язана на доволі щільний графік навчань.

F-15J зі складу 69-ої ескадрильї ВПС Ізраїлю, фото ілюстративне

Описана вище історія для нас показова хоча б у тому, що показує такий парадокс – система резерву "по-ізраїльськи" навіть в самому Ізраїлі може давати неочікувані збої. Тим більш, що тут мова саме про таке політичне питання, котре напряму впливає на моральний дух ізраїльських військових.

Читайте також: Якщо будувати армію за "швейцарським зразком", то потім може бути проблема повернути в стрій хоч 100 танків