xcounter
#

Чому нема сенсу рахувати вартість рашистської зброї, особливо у випадку з літаками

19862
Викатка рашистського Су-57 із заводського цеху, ілюстративне фото довоєнних часів
Викатка рашистського Су-57 із заводського цеху, ілюстративне фото довоєнних часів

В першу чергу потрібно звертати увагу саме на темпи виробництва, а уже потім – на формальний показник по вартості

Портал The Drive в одній із своїх публікацій зразка лютого 2023 року спробував оцінити, в яку вартість або еквівалент може обходитись рашистам виробництво тих чи інших видів авіатехніки.

Зокрема, за підрахунками американських журналістів виходило, що собівартість виробництва Ка-52 складала 1,77 мільярди рублів при фактичній вартості закупівлі близько 0,9 мільярда рублів, вартість одного Су-57 – 4,7 мільярди рублів, вартість одного Ту-160М – близько 15-16 мільярдів рублів.

Читайте також: Як рашисти змінили тактику використання Ка-52 після того, як втратили мінімум 20% таких вертольотів
Обліт рашистського Ка-52 після викатки із заводу, ілюстративне фото довоєнних часів

При цьому автори видання прямо зазначали, що конвертувати описані вище цифри в долари доволі складно хоча б через постійні "стрибки" курсу російського рубля. Тому, наприклад, щоб вивести якийсь зрозумілий еквівалент, вони пішли іншим шляхом – взяли актуальні ціни на ринку нерухомості, та й порахували, скільки десятків квартир в столичних містах коштує те чи інше "вундерваффе".

Але автори Defence24 вважають, що обчислювати формальну вартість того чи іншого зразка рашистської авіатехніки що в рублях, що в доларах США – в принципі сенсу нема. Натомість варто звертати увагу на інший параметр – темпи виробництва, або ж взагалі можливість виробляти нові літаки чи вертольоти тих чи інших типів.

Виробництво Су-34, ілюстративне фото довоєнних часів

Якщо рахувати умовний еквівалент "в квартирах", то все рівно не уникнути прив’язки до курсу валют. А в такому ракурсі виходить, що наприклад у випадку втрати чергового рашистського Су-34 на даний момент коректно писати "цінник" не в 60 мільйонів доларів, а одразу в 100 мільйонів доларів.

Але ж такий "стрибок" аж ніяк не означатиме високу "технологічність" чи вартість на світовому ринку знищеного російського літака. Це вказуватиме скоріше на структурні проблеми рашистського ВПК, через які, ймовірно, масштабне виробництво нової авіатехніки в принципі неможливе.

Необхідність імпортувати електроніку в обхід санкцій Заходу, при чому доволі часто некондиційну, вже звужує можливість виготовлення нових літаків. Падіння експортних замовлень через провали "ВКС РФ" в боях проти ЗСУ означає зростання виробничих затрат на одиницю авіатехніки, яка ще стоїть на стапелі чи вже готова до викатки із заводського цеху.

Конвеєр по виробництву рашистських Су-30СМ та Як-130, ілюстративне фото з відкритих джерел

Врешті, росіяни досі практикували таку збиткову "схему" закупівель, за якою підприємства рашистського ВПК відвантажували Міноборони РФ свою техніку за заниженими цінами, а збиток покривався субсидіями із держбюджету. За такою "схемою" уже не зрозуміло, як наприклад коректно рахувати вартість того ж Ка-52 – за 1,77 мільярдів рублів, як фактично коштує його виробництво, чи ж за 0,9 мільярдів рублів, як фактично купило Міноборони РФ.

Описані вище речі власне й показують, чому безглуздо рахувати саме формальний показник вартості у випадку з рашистськими озброєннями, а краще одразу дивитись хоча б заявлені темпи виробництва.

Викатка із заводського цеху рашистського Ту-160, виготовленого із "заготовок" часів СРСР, 30 грудня 2022 року
Читайте також: Чи мають китайці "зайві" Су-27 для РФ, і що в Китаю взагалі з бойовою авіацією