xcounter
#

Чи мають китайці "зайві" Су-27 для РФ, і що в Китаю взагалі з бойовою авіацією

20015
Китайські J-11, ліцензійна копія Су-27СК, ілюстративне фото з відкритих джерел
Китайські J-11, ліцензійна копія Су-27СК, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як виявилось, рашистів цікавить саме "повітряний" компонент, тому тут важливо оцінити ймовірний потенціал, який може запропонувати Пекін

Німецьке видання Der Spiegel розповіло, яку саме зброю Росія зараз може просити в Китаю. За даними німецьких журналістів, рашисти розмовляють з китайцями зокрема про передачу значної кількості дронів-камікадзе, "копій" Shahed-136. І також – що деякі китайські держкомпанії розглядають варіант із передачею запчастин до Су-27 та інших типів бойових літаків, під виглядом "комплектуючих для цивільної авіації".

Сам варіант того, що РФ може отримати допомогу від Китаю саме в плані тактичної авіації, виглядає цікавим. Тому його варто розглянути окремо.

Читайте також: У НАТО повідомили про реальну загрозу постачання Китаєм зброї до РФ
Китайський Су-30МКК, ілюстративне фото з відкритих джерел

Навряд чи в цій історії між РФ та КНР йдуть переговори про "всього лише" поставку комплектуючих до бойових літаків. Особливо зважаючи на те, що китайці вже й так постачають росіянам деякі елементи, необхідні для виробництва винищувачів Су-35 та вертольотів. Тому, схоже, тут можна ставити питання ширше – а чи має Китай "зайві" бойові літаки, які в теорії можуть "перекочувати" до РФ.

Міжнародний інститут стратегічних досліджень (IISS) в одному із своїх блогів вказує, що зараз основу ударної авіації ВПС НВАК складають 19 бригад тактичної авіації, на озброєнні яких знаходиться понад 600 літаків типів Chengdu J-10C, Shenyang J-16 (удосконалена копія Су-27) та Chengdu J-20 (винищувач 5-го покоління).

При цьому, що цікаво, командування ВПС КНР інші свої "сегменти", як то військово-транспортна авіація, флот "повітряних танкерів" та інші спеціалізовані літаки, як то літаки РЕБ, розвиває скоріше як "доповнення" до своїх бригад тактичної ударної авіації.

Китайський винищувач J-16 на тлі транспортного літака Y-20, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але згадані вище понад 600 бойових літаків – це лише "ядро" ВПС КНР, фактична кількість значно більша. The Military Balance 2022 (укладачем якого є той же IISS) вказує, що загалом Китай має близько 1500 винищувачів та ударних літаків, із яких лише третина або ж 524 "борти" припадає на літаки або отримані напряму від РФ, або за російською ліцензією виготовлені на китайських авіазаводах.

Тут мова зокрема про 24 винищувачі Су-35, 32 літаки Су-27УБК, 73 винищувачі Су-30МКК, 130 літаків типів J-11B/BS (ліцензійна копія Су-27СК) та 170 винищувачів J-16 (розвиток літака J-11).

Із цього "балансу" літаки типу J-16 "випадають" одразу, як "ядро" ударної авіації Китаю. Звідси також можна "відняти" й літаки типів J-11B/BS, на яких встановлена значна кількість бортових систем саме виробництва КНР (чим власне такі винищувачі й відрізняються від базового J-11, який був по суті повною копією Су-27СК).

Китайські J-11B на стоянці, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тому в теорії лишається "баланс" із близько 130 літаків саме російського виробництва, які можуть бути використані як "донори запчастин" та/або взагалі поставлені як цілі машини в розпорядження "ВКС РФ". Але тут питання ще в тому, що саме з цього захоче брати Кремль.

Бо цілком ймовірно, що вся бортова апаратура на літаках марки "Су" для Китаю могла бути переведена на ієрогліфи, для "перепрошивки" назад на російську мову може знадобитись певний час.

А по російським Су-35 в розпорядженні ВПС НВАК може бути ще більш специфічна ситуація – наш Генштаб заявляв дані, що на літо минулого року лише 9 із 24 літаків цього типу були справні та боєздатні.

Китайський Су-35, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Як рашисти починали свій "повітряний наступ" 24 лютого 2022 року, і чи можуть вони це повторити