xcounter
#

Якщо Іран таки збудує в РФ завод по виробництву Shahed-136, то що буде далі

12998
Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Ідея збудувати нові потужності по виробництву БПЛА в РФ може мати для Ірану деякі специфічні переваги, про які ми поговоримо нижче

Американська аналітична установа Jamestown Foundation в своїй черговій публікації вирішила оцінити, які стратегічні наслідки будуть в разі того, якщо Іран вирішить таки збудувати на території РФ завод по виробництву БПЛА, що за проектною потужністю має «видавати на гора» до 6 тисяч дронів на рік.

Вони виходять із того, що повідомлення західних ЗМІ про плани будівництва такого заводу відкидати все ж не варто. І будують ось таку картину.

Читайте також: Чому так вийшло, що понад 80% комплектуючих для виробництва Shahed-136 були придбані в США
Завод з виробництва Shashed-136 та інших дронів в іранському місті Ісфахан, що став об'єктом атаки невідомого БПЛА 29 січня 2023 року, фото з відкритих джерел

Коли Іран будує нові об’єкти аерокосмічної галузі, то парадоксальним чином тяжіє до того, щоб свої нові виробництва розміщувати саме біля великих водойм. І якщо дивитись з такого ракурсу, то російське місто Єлабуга на березі ріки Кама (про яке західні ЗМІ говорили як про ймовірне місце побудови заводу по БПЛА) підходить майже ідеально. Тим більш, що самі росіяни начебто готові виділити приміщення та комунікації, аби іранці там будували свої потужності по виробництву Shahed-136 та інших типів дронів.

Поставити новий завод по безпілотникам на території РФ для Ірану можуть бути й інші географічні переваги. Наприклад, скорочується "логістичне плече", і не потрібно буде возити "Шахеди" невеликими партіями і літаками Ил-76.

Ил-76 іранської Pouya Air, який може використовуватись для доставки Shahed-136 в РФ, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Окрім того, Росія начебто зуміла збудувати такий собі "автономний хаб" по імпорту електроніки та комплектуючих в обхід санкцій Заходу для військових цілей. Відповідно, для самих іранців скорочується "логістичне плече" і по підвозу необхідного для виготовлення "Шахедів", щоправда уже на території РФ.

Якщо ж іранці таки збудують для росіян завод по виробництву дронів, це матиме вкрай складні стратегічні наслідки. Хоча б тому, що РФ зможе в рази більше застосовувати "літаючих мопедів" для війни проти України, а загроза від режиму в Ірані безпосередньо підбиратиметься до кордонів НАТО.

Іранські Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Від Defense Express можемо додати й такий аспект. Якщо в Росії з’явиться нове виробництво "Шахедів", то це зокрема поставить проблему, що потрібніше Україні для боротьби з новим викликом – збільшення в рази щільності засобів ППО малої дальності, чи ж нарешті передача далекобійної зброї від Заходу.

Читайте також: На Shahed-131 стоїть кумулятивна боєголовка, тому влучання так руйнує енергетику