xcounter
#

Stryker має модифікацію для проходу мінних полів, і можливо такі машини уже в Україні

3781
Американський Stryker у версії інженерної машини M1132, ілюстративне фото з відкритих джерел
Американський Stryker у версії інженерної машини M1132, ілюстративне фото з відкритих джерел

ЗСУ продовжують накопичувати техніку, необхідну для прориву ешелонованої оборони рашистів

В січні 2023 року Білий Дім оголосив про черговий пакет військової допомоги для України, що передбачав зокрема передачу загалом 90 бронемашин Stryker. Мінімум 20 одиниць мали належати до інженерної модифікації M1132 (ESV), що відрізняється наявністю навісних тралів для боротьби з протитанковими та протипіхотними мінами.

Минуло декілька місяців, і у відкритому доступі нарешті опинилось підтвердження того, що ЗСУ таки отримали в своє розпорядження та опановують інженерні бронемашини M1132 (ESV) Stryker, хоча місце та час дії на цьому відео фактично невідомі.

Читайте також: Важкі БТР на базі танків у ЗСУ: ігнорована роками концепція знову "народжена" війною

Передача M1132 (ESV) Stryker для ЗСУ важлива тим, що така техніка допоможе нашим військовим проходити мінні поля ворога, котрі в свою чергу є складової ешелонованої оборони рашистів, розгорнутої на тимчасово окупованих територіях Півдня України. Російські окупанти роблять ставку на фортифікацію як засіб "загальмування" руху вперед наших військ, тому Силам оборони України важлива будь-яка інженерна техніка, що підтримуватиме механізовані підрозділи в бою.

Американські морпіхи на Stryker під час навчань Sea Breeze-2021 в Україні, липень 2021 року, фото з відкритих джерел

Що стосується Stryker у звичайній версії M1126 для механізованих підрозділів, то тут картина виглядає так. Перші відео про те, що бійці ЗСУ почали опановувати ці машини на полігонах однієї з країн НАТО (ймовірно Німеччини), у відкритому доступі з’явились наприкінці березня 2023 року.

А уже на початку квітня з’явились фото, які дозволяють припускати, що з певною долею ймовірності M1126 Stryker уже можуть бути на території України.

M1126 Stryker в строю ЗСУ, квітень 2023 року, джерело – twitter-профіль Praise the Steph
Читайте також: Всі 13 словацьких МіГ-29AS в Україні, але для передачі 9 машин їх знадобилось розібрати й це не добрий знак