xcounter
#

Хто в ЗСУ може отримати американські Stryker, і як ці БТР застосовуватимуть в боях проти рашистів

7534
Американські морпіхи на Stryker під час навчань Sea Breeze-2021 в Україні, липень 2021 року, фото з відкритих джерел
Американські морпіхи на Stryker під час навчань Sea Breeze-2021 в Україні, липень 2021 року, фото з відкритих джерел

Наші війська опановують техніку й накопичують потенціал для звільнення України від окупантів

У відкритому доступі з’явились відео, в яких говориться про наступне. На полігонах в Німеччині (або іншій країні НАТО) зараз відбувається підготовка бійців Десантно-штурмових військ ЗСУ, які потім ймовірно "вливатимуться" в склад новоствореної 82-ої десантно-штурмової бригади.

Під час курсу підготовки наші десантники опановують зокрема американські бронемашини M1126 Stryker у версії з 12,7 мм кулеметом та без протимінних навісних тралів. Що заодно дає відповідь одразу два питання – коли ж американські Stryker таки "доїдуть" до України, і хто в ЗСУ використовуватиме ці бронемашини проти рашистів.

Читайте також: Рашисти вже "приймають" пакистанські "олівці" до "Градів"

Як можемо припускати за відео, наші десантники на американських Stryker опановують саме "класичний" формат дій механізованих підрозділів зокрема у лісистій місцевості. При цьому відпрацьовуються застосування Stryker і в форматі "броньованого таксі", і як машини безпосередньої вогневої підтримки під час прямого контакту з ворогом.

Насправді будь-яка згадка про американські Stryker навіть з помилкою в деталях зараз є по-своєму цінною. Бо по суті вперше та останнє про появу таких бронемашин в строю ЗСУ мова була аж наприкінці січня 2023 року, коли Білий Дім ухвалив черговий пакет військової допомоги для України. Який зокрема передбачав передачу загалом 90 бронемашин Stryker, із яких 20 – в інженерній версії (ESV) M1132, оснащених навісними тралами для боротьби з протитанковими та протипіхотними мінами, інші 70 – у "класичній" версії M1126 для підтримки дій піхоти.

Описаний вище формат застосування Stryker, який ймовірно відпрацьовують наші десантники, дещо відрізняється від того, як цю машину безпосередньо використовує армія США – для дій саме в урбанізованій місцевості. Але тут вже доводиться виходити із реальної обстановки, а не концептуальних засад. Тим більш, якщо самі американці говорять про те, що Stryker дає настільки високий рівень захисту для десанту та ситуаційну обізнаність для екіпажу, що краще може бути хіба що в танка M1 Abrams та БМП Bradley

Окрема цікава інтрига – а хто ж в ЗСУ використовуватиме саме інженерні машини M1132, призначені для створення проходів у мінних полях ворога. Бо такі машини також мають своє вагоме значення для результату майбутнього контрнаступу ЗСУ.

Американський Stryker у версії інженерної машини M1132, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Окупанти пропустили пункт "сховати свою станцію ​Р-330Ж" і тепер вона "не жилєц"