xcounter
#

Що це за бронемашини Stryker із протимінніми катками, які отримають ЗСУ в рамках допомоги від США

Американський Stryker у версії інженерної машини M1132, ілюстративне фото з відкритих джерел
Американський Stryker у версії інженерної машини M1132, ілюстративне фото з відкритих джерел
17969

І в якому форматі буде найкраще всього застосовувати такі машини в бою проти рашистів

В переліку техніки та озброєння, які Україна отримає в рамках нового пакету військової допомоги від США вартістю 2,5 мільярдів доларів фігурують зокрема 90 колісних бронемашин Stryker із 20 протимінними катками.

Як пояснює портал The Drive, в даному випадку йдеться про те, що із 90 бронемашин Stryker для ЗСУ 20 будуть поставлені у версії інженерної машини (ESV) M1132, призначеної для боротьби з протитанковими та протипіхотними мінами. І такі інженерні машини будуть дуже потрібні для ЗСУ під час наступу, коли буде потрібно пророблювати проходи у мінних полях, які поставили російські окупанти.

Читайте також: Що військові США з Південної Кореї можуть дати для ЗСУ на прохання Пентагону

В свою чергу інші 70 машин Stryker із цього пакету допомоги, очевидно, будуть класичними бронетранспортерами, які можуть бути озброєні кулеметом калібру 12,7 мм або 40-мм автоматичним гранатометом, і здатні брати на борт до 9 осіб десанту, окрім 2 осіб в складі екіпажу.

В іншій своїй публікації автори The Drive вказують, що бронемашини Stryker найкраще всього підходять для боїв в урбанізованій місцевості. З боку Defense Express зазначимо, що це твердження доволі спірне. Але треба визначти, що Stryker дають своїм екіпажам та десантну значно вищий рівень захисту та значно кращий рівень ситуаційної обізнаності, аніж HUMVEE чи заслужений M113. Тобто за своїми характеристиками та ефективністю Stryker відстає хіба що від танка M1 Abrams та БМП Bradley, якщо розглядати саме американську техніку.

Stryker в ролі "броньованого таксі" для піхоти, фото – U.S.Army

Але так як Stryker не відрізняється особливо потужним озброєнням, таку бронемашину краще всього використовувати як "елемент ширшої операції з наступу", та вести у бій під прикриттям вогнем мінометів та ПТРК Javelin, які знищуватимуть вогневі точки противника.

Також The Drive зазначає, що до цього моменту ЗСУ вже отримували машину, майже ідентичну до Stryker. І тут мова про канадські бронетранспортери Super Bison, які були поставлені Збройним Силам України в другій половині 2022 року. Така обставина має суттєво спростити опанування бронемашин Stryker бійцями Сил оборони України.

Американські морпіхи на Stryker під час навчань Sea Breeze-2021 в Україні, липень 2021 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: З Ізраїлю та Кореї до України йде постачання боєприпасів, але це снаряди армії США - як це відбувається і чому так складно