xcounter
#

Скільки часу необхідно для того, щоб опанувати ударний БПЛА MQ-9 Reaper

3938
Protector RG Mk 1 (всі фото: RAF)
Protector RG Mk 1 (всі фото: RAF)

У повітряних силах Британії розкрили скільки триває підготовка операторів та техніків ударного БПЛА Protector RG Mk 1, який є варіацією MQ-9B​ Reaper​

Повітряні сили Великої Британії повідомили про початок навчання чергової, вже другої, групи операторів та техніків, які будуть експлуатувати ударно-розвідувальний дрон Protector RG Mk 1, який є варіацією MQ-9B Reaper від General Atomics.

Відповідно до повідомлення курс, який включатиме теоретичну та практичну частину розрахований на 14 тижнів, тобто 3,5 місяця.

Читайте також: У Польщі для самохідного міномета Rak розробили нову башту: швидкострільність збільшено вдвічі

Саме такий термін передбачений для повного опанування нового БПЛА. Хоча британські повітряні сили й мають досвід експлуатації Reaper, яких загалом у строю трохи більше 10, а

ле курс проходили льотчики та техніки з відновленої 31-ї ескадрильї. До розформування у 2019 році вона літала на Tornado GR4 та була відновлена лише у 2023 році вже як підрозділ безпілотних систем.

Нагадаємо, що загалом Велика Британія ще у 2016 році уклала попередній контракт на розробку Protector RG Mk 1 з оголошеною вартістю контракту у 100 млн фунтів. Попри те, що фігурувала саме розробка, але по суті цей дрон є варіацією MQ-9B Reaper з урахування вимог Великої Британії та залученням понад 200 британських компаній до його виробництва.

Protector RG Mk 1
Protector RG Mk 1

Тверде ж замовлення було укладено на три БПЛА та три станції управління у 2020 році з цінником 65 млн фунтів, а згодом розширено на ще 13 машин у 2021 році за ще 195 млн фунтів.

Таким чином 16 Protector RG Mk 1 обійшлись Лондону у 260 млн фунтів, або приблизно 359 млн доларів. Це по 22,4 млн доларів за один дрон, без урахування витрат на доопрацювання, або по 31 млн доларів, якщо рахувати з ними. Перший дрон був виготовлений у жовтні 2022 року, а переданий у 2023 році.

Читайте також: Як різні війська світу знищували б Кримський міст: сценарії для США, Франції та Ізраїлю