xcounter
#

Як різні війська світу знищували б Кримський міст: сценарії для США, Франції та Ізраїлю

16533
Кримський міст є законною ціллю для атак
Кримський міст є законною ціллю для атак

Задача зі знищення Кримського мосту навіть для країн які мають значні далекобійні можливості та потужні повітряні сили, за умови використання лише конвенційного озброєння, все одно не буде простою

Практична площина питання знищення Кримського мосту знову впливла через прослуховування Інспектора повітряних сил Бундесверу (посада аналогічна командувачу повітряних сил) Інго Герхартца в якій він з підлеглими торкнувся використання для цієї мети крилатих ракет Taurus.

При цьому самі німецькі військові з певним скепсисом віднеслись до ідеї використати ці крилаті ракети, бо скоріш за все це призведе лише до появи дірок у ньому, а не падіння всієї конструкції. При цьому витрата ракет вимірюється у цифрах понад 30 одиниць. А враховуючи те, що Taurus - це все що є серед далекобійних можливостей Бундесверу, то це означає, що збройні сили Німеччини просто не можуть вирішити цю задачу.

Читайте також: У Чорному морі побудують авіаносець для дронів, але для Португалії: замовлення вже зроблено

Taurus
Taurus

Й у цій ситуації з боку Defense Express оцінити можливості інших країн, на прикладі США, Франції та Ізраїлю й лише конвенційними методами. Бо насправді мова йде про три країни, які мають ядерне озброєння (у випадку Ізраїлю - офіційно не має, але, у випадку необхідності використає) та засоби його доставки.

Й зрештою треба нагадати, що Кримський міст є капітальною спорудою, яка захищена потужними засобами ППО, включно з С-400, а навколо нього знаходиться декілька авіабаз з яких мають піднятися винищувачі. Окрім того, Чорне море майже повністю прострілюється протикорабельними ракетами. Також важливою умовою є задача повністю вивести його з ладу, знищивши значну частину прольотів.

Як би США знищували Кримський міст

Попри те, що США дійсно мають найширший арсенал засобів далекобійного ураження, то у питання знищення Кримського мосту частина з них навряд чи буде корисним. Зокрема дійсно можливо спробувати атакувати міст крилатими ракетами Tomahawk, але їх 340-кг бойова частина не сильно для цього призначена. Як й 220-кг бойова частина ATACMS.

Водночас у концепції ведення бойових дій Пентагону не перше місце завжди стає завоювання тотальної переваги у повітрі, що означає необхідність у будь-якому випадку зачистити район операцій від літаків та засобів ППО. Тому Tomahawk та інші крилаті ракети типу JASSM, а також у випадку можливості й ATACMS будуть націлені якраз на аеродроми та позиції ППО РФ, поки повітряний простір будуть розчищати винищувачі.

JASSM
JASSM

А коли ця мета вже буде досягнута й головною умовою використання авіації стане лише політ вище 5-6 км для унеможливлення потрапляння під вогонь з ПЗРК, то знищення Кримського мосту буде відносно тривіальною задачею. Бо для цього в арсеналі повітряних сил США є спеціальні високоточні бетонобійні бомби.

Почати можливо високоточними GBU-28 вагою 2,1 тонни та напівактивної системи наведення, яка використовується з F-15E. Удар такими бомбами по опорах моста буде для нього фатальним, бо вона пробиває до 5 метрів залізобетону. Як альтернатива - 874-кг BLU-109 з комплектом JDAM, яку можливо скидати й з F-16.

GBU-28
GBU-28

А якщо цього буде мало, то є спеціальна неядерна бомба

GBU-57 для B-2 вагою 12,3 тонни. Це фактично штучний виріб, який може пробити до 16 метрів бетонних конструкцій. Після її використання від будь-якої опори навряд чи взагалі щось залишиться, а сейсмічні зсуви скоріш за все стануть вироком всієї конструкції.

Як би Ізраїль знищував Кримський міст

Попри те, що Ізраїль також має потужну авіаційну компоненту, але у випадку такого фантастичного протистояння його ресурсів було б недостатньо для повноцінної блискавичної операції із тотального завоювання переваги у повітрі. Бо для таких задач об'єктивно замало близько 340 бойових літаків, з яких 39 - це F-35i Adir, або така операція буде занадто ризикованою.

Але саме тому в Ізраїлю є оперативно-тактичний ракетний комплекс LORA, хоча він офіційно й не на озброєнні ЦАХАЛ. Він має дальність до 430 км, а розмір проникаючої бойової частини становить близько 600 кг.

Але це все одно буде комплексна задача із використанням хибних цілей, можливо - додаткових відволікаючих ударів плануючими бомбами, пригніченням ППО тощо.

Як би Франція знищувала Кримський міст

У цій трійці насправді для Франції така задача була б найбільш складною, бо запасів далекобійного озброєння, наприклад, аналогів Tomahawk - Missile de Croisière Naval - MdCN у неї вкрай мало. Повітряні сили це про близько 220 бойових літаків, з яких Rafale - 137, включно з палубними. А балістичних ракет, окрім міжконтинентальних під ядерні заряди, у Франції просто немає.

Тому саме для французьких збройних сил знищення Кримського мосту буде доволі складною задачею. А серед можливого інструментарію можливо використати лише крилаті ракети SCALP, їх першу специфічну версію Apache та високоточні далекобійні бомби AASM Hammer.

Apache
Apache

Відносно самих SCALP, то як й у випадку з Taurus, вони можуть лише "наробити дірок". Але для цієї задачі в арсеналі повітряних сил Франції вже є Apache. Це фактично перша версія цієї ракети, яка була створена для знищення аеродромів противника й вона несе 10 50-кг бетонобійних боєприпасів Kriss. Тобто "дірки" у дорожньомуполотні такими ракетами зробити можна значно більше. Але проблема в тому, що Apache має меншу дальність - 140 км.

Але для ураження мосту вже повноцінними бетонобійними боєприпасами все одно знадобиться підлетіти ближче - на 70 км для використання AASM Hammer. Цей комплект з реактивного двигуна та системи наведення може встановлюватись на вже згадану BLU-109 - 874-кг американську протибункерну бомбу.

AASM Hammer
AASM Hammer

Таким чином, хоча кожна з цих країн за таким фантастичним сценарієм й має відповідні засоби ураження цілей, але цілком демонструє, що це далеко не тривіальна задача.

Водночас сенс знищення Кримського мосту вже давно знаходиться у більше політичній площині, бо як нещодавно повідомив голова Служби безпеки України Василь Малюк під час форуму Україна. Рік 2024: "Кримський міст не відновлений ворогом повноцінно, і наразі він не використовується для ворожої логістики, а саме, для переміщення зброї, засобів ураження". Й такий результат був досягнутий без літаків, балістичних та крилатих ракет та протибункерних боєприпасів.

Читайте також: Хто б подумав, що Аргентина досі не взяла "данські" F-16, які їй пропонують США