xcounter
#

Скільки Taurus може передати Німеччина та коли, чи можуть вони знищити Кримський міст: прослуховування командувача Люфтваффе

Taurus
Taurus
14452

Прослуховування розмови Інспектора повітряних сил Бундесверу Інго Герхартца про Taurus містить речі, які дійсно важливі для розуміння, чому їх досі не передали

Запис розмови Інспектора повітряних сил Бундесверу, який є командувачем Люфтваффе Інго Герхартца з підлеглими щодо передачі ракет Taurus у Берліні викликало шок, а у Москві - справжній захват. Бо ключовим для ворога в обговоренні став удар по Кримському мосту й на думку рашистів підтверджує їх мантру, що вони воюють з усім НАТО.

Й поки у МЗС РФ вже завели чергову платівку з погрозами та фразою, що "спроби ухилитися від відповідей будуть розцінені як визнання провини", у Німеччини спромоглися лише опосередковано підтвердити правдивість розмови та почати внутрішню перевірку.

Читайте також: Хто б подумав, що Аргентина досі не взяла "данські" F-16, які їй пропонують США
Taurus
Taurus

З боку Defense Express взагалі винесемо за дужки, як у руки російської розвідки потрапила півгодинна розмова одного з вищих командувачів Бундесверу, яка нібито велась через незахищений месенджер коли той перебував у Сінгапурі. А замість цього приділимо увагу дійсно важливим для України речам, які, як виявилось, чудово відомі РФ. При цьому так, що вже не вважаються цінними й можливі до розкриття.

Строки поставок крилатих ракет Taurus дійсно залежать від можливості виробника цих ракет MDBA їх відновлювати. З огляду на розмову, якщо ці ракети й будуть передавати, то не ті, які у боєздатному стані. Тому на їх відновлення знадобиться вісім місяців.

Нагадаємо, що у травні 2023 року стало відомо, що у льотному стані знаходиться лише 150 ракет Taurus. Враховуючи те, що це все далекобійне озброєння Бундесверу, то навряд саме вони є ресурсом для посилення ЗСУ. Й тому необхідно відновити ті ракети, які вже втратили свою боєздатність, а їх кількість у вересні 2023 року була оцінена у межах 250.

Щодо самої кількості, то лише орієнтовно мова йде про показник до 100 ракет двома умовними траншами по 50 у кожному, або про можливість швидшої передачі, але значно менших партій по п'ять ракет. Але головним питанням залишається фінансування.

Також знову названий строк інтеграції Taurus до Су-24 або F-16 - він однаковий й становить пів року на думку MDBA. Але Інго Герхартц вважає, що цей строк завищений й можливо використати кріплення до Storm Shadow/SCALP.

Сама підготовка до ударів та навчання, напевно, й викликала у РФ величезний захват, бо німці обговорюють як саме навчати українців, а також побудувати мережу захищеної передачі інформації необхідну для ударів, зокрема детальні маршрути польотів з урахуванням розміщення ворожих систем ППО, тощо.

А відносно Кримського мосту, то насправді це була одна з теоретичних цілей й під час її обговорення співробітник центру повітряних операцій космічного командування Фенске зазначив, що для його знищення необхідно "не 20 й не 30 ракет", при цьому максимум що вийде зробити - наробити в ньому дірок.

Taurus
Taurus

Тобто на думку німецького фахівця це доволі марна витрата ракет, а результат буде дещо схожим з ударами GMLRS по Антонівському мосту, який в результаті просто "перерізали" методичними ударами, але він не впав від цього. Водночас думка про те, що удар по аркових конструкціях призведе до його знищення залишається дискусійним.

Також треба розуміти, що для запуску десятків крилатих ракет необхідно й відповідну кількість їх носіїв. Якщо умовно мова йде про удар навіть 40 ракетами - 20 літаків-носіїв, без урахування носіїв хибних цілей типу MALD. Тобто наряд літаків має бути значно більшим, а кількість ракет ураховувати вірогідність їх збиття.

Але на це Інспектор повітряних сил Бундесверу чомусь кидає наступну фразу: "є думка, що Taurus це вдасться, якщо використати французький винищувач Dassault Rafale". Причини такого напрямку думок також поки залишимо за дужками.

Dassault Rafale
Dassault Rafale

Таким чином у підсумку щодо практичної площини передачі крилатих ракет Taurus - у Німеччини поки немає плану та фінансування відновлення ракет для ЗСУ, разом з тим, немає й точного плану навчання українських фахівців, яке може тривати від двох тижнів до чотирьох місяців, немає точного розуміння інтеграції цих ракет під F-16 або Су-24. Й враховуючи все це стає очевидним, що навряд ці німецькі крилаті ракети слід очікувати у близькій перспективі, бо навіть після виділення коштів мова піде про місяці.

Водночас загалом злив інформації такого рівня - знову вказує на проблеми Німеччини з контррозвідувальною діяльністю. Зокрема наприкінці 2022 року було викрито російського шпигуна у рядах розвідувальної служби Німеччини, а днями було затримано ще одного шпигуна, який працював помічником депутата від партії "Альтернатива для Німеччини".

*У попередній версії матеріалу була згадка про перевезення ракет на MRAP Ridgback, що не відповідає дійсності, а є помилкою при перекладі, бо мова йде про засіб завантаження польотного завдання.

Читайте також: Які особливості має бронеавтомобіль Inguar-3, і що відрізняє від аналогічних