xcounter
#

Хто б подумав, що Аргентина досі не взяла "данські" F-16, які їй пропонують США

4308
Винищувач F-16 ВПС Данії, архівне фото від Royal Danish Airforce
Винищувач F-16 ВПС Данії, архівне фото від Royal Danish Airforce

Країна відчуває нестачу фінансів, тому веде себе стримано щодо купівлі військової техніки

Аргентина досі не ухвалила рішення по тому, чи буде вона за посередництва США купувати винищувачі F-16, які колись належали данським ВПС. Американці пропонували аргентинцям купити до 38 таких літаків, аргентинські ВПС заявляли готовність взяти 24 такі винищувачі, однак офіційний Буенос-Айрес ще "просить час на роздуми", оскільки дефіцит грошей в державній казні не дозволяє проводити масштабні закупівлі техніки та озброєння.

Аналогічна ситуація в Аргентини склалась із закупівлею бронетехніки, хоча США там також роблять доволі цікаву пропозицію. Про це пише іспанський портал Infodefensa.

Читайте також: Франція відправить в Румунію кілька тисяч солдат і чверть своїх танків, але в 2025 році
M1126 Stryker, фото - US DoD

Зазначається, що США запропонували Аргентині купити 27 бронемашин M1126 Stryker разом із супутнім обладнанням за 100 мільйонів доларів загалом. При цьому відкритою є опція замовити більшу кількість "Страйкерів" за відповідну оплату.

На цьому тлі аргентинські військові опинились в дещо специфічній ситуації. З однієї сторони, вони виходять із логіки, що американський Stryker – безумовно найкраща в своєму класі бронемашина, але водночас і найдорожча.

Так доводиться виходити із мотиву "бюджетної економії", то наразі для Аргентини більш прийнятним виглядає варіант купити за той же еквівалент вартості 156 бронемашин Guarani в Бразилії. Однак і такий вибір лишається скоріше віртуальним, бо через нестачу грошей Буенос-Айрес не наважується в принципі укладати будь-які "тверді" контракти на поставку ОВТ.

Винищувач F-16 ВПС Данії, архівне фото від Royal Danish Airforce

Що стосується пропозиції від США для Аргентини по F-16, то тут ситуація ускладнюється тим, що поки Буенос-Айрес зволікає з рішенням, попит на бойові літаки в світі росте, і це створює відповідний цейнот по часу та ресурсам.

Самі США поки не поспішають відкликати свою пропозицію по винищувачам та бронемашинам для Аргентини. Якраз навпаки – нещодавно держсекретар США Ентоні Блінкен нещодавно зустрічався з президентом Аргентини Хав’єром Мілеєм зокрема для того, щоб обговорити питання оборонної співпраці між двома країнами.

M1126 Stryker, фото - US DoD
Читайте також: Міноборони РФ хоче мати аж 25 Ан-124 до 2026 року та замовило Ил-100 "Слон"