xcounter
#

Франція відправить в Румунію кілька тисяч солдат і чверть своїх танків, але в 2025 році

2025
Колонна бронетехніки французької армії під час навчань НАТО в Румунії, квітень 2022 року, фото - Міноборони Франції
Колонна бронетехніки французької армії під час навчань НАТО в Румунії, квітень 2022 року, фото - Міноборони Франції

Розгортання триватиме кілька тижнів та відбуватиметься в рамках навчань НАТО

Весною 2025 року Франція планує надіслати до Румунії понад чотири тисячі своїх солдат та кілька сотень одиниць різних видів техніки, зокрема САУ CAESAR та 50 танків Leclerc на підсилення контингенту військ НАТО, розміщених на румунській військовій базі в селі Сінку.

Це відбуватиметься в рамках навчань Альянсу, які передбачають розгортання у стислі строки повноцінної бригадної групи для захисту "східного флангу" НАТО. Про це пише румунський портал Defence Romania.

Читайте також: Міноборони РФ хоче мати аж 25 Ан-124 до 2026 року та замовило Ил-100 "Слон"
Французькі САУ CAESAR під час навчань ORION23 у травні 2023 року, фото – Armee de Terre

Деталізується, що за "запитом Альянсу такі навчання можуть бути повторені". І що водночас планується підвищення статусу угрупування військ НАТО, розміщених в Румунії.

Наразі цей контингент, який очолює Франція, має постійну чисельність в 1500 "багнетів" з кількох країн НАТО та має статус батальйонної групи. Але під час 75-го саміту Альянсу влітку цього року планується, що цей контингент в Румунії буде "підвищено" до бригадної групи, а його постійна чисельність буде збільшена до 4000 тисяч військовослужбовців.

Зазначається, що зараз на тій же базі в Сінку повним ходом триває будівництво, оскільки необхідно підготувати всю потрібну інфраструктуру для прийому великої кількості солдат і техніки. Франція для робіт надала важку будівельну техніку, Румунія виділила персонал та будівельні матеріали.

Французьке військо на маневрах, фото ілюстративне

Від Defense Express наголосимо, що в даному випадку Франція планує надіслати до Румунії достатньо великий контингент як на свої масштаби, особливо якщо зважити на те, що чисельність французьких сухопутних військ загалом складає 114 тисяч військовослужбовців, а парк танків Leclerc – усього від 200 до 225 танків.

В свою чергу The Military Balance 2023 вказує, що чисельність саме французького контингенту в Румунії складала 750 військових, деяка кількість танків Leclerc та бронемашин VICI, та батарея ЗРК SAMP/T.

Але тут також варто звернути увагу одразу на два важливі моменти. Виходить, що наразі для Франції підготувати відправку на "східний фланг" НАТО одразу бригадної групи вже є надзвичайною подією, і ця подія планується як мінімум на 1 рік наперед.

Французький танк Leclerc на технічному обслуговуванні, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Сербія продає свої 155-мм САУ Nora B52 в Азербайджан і має за це свій "бонус"