xcounter
#

Сербія продає свої 155-мм САУ Nora B52 в Азербайджан і має за це свій "бонус"

7808
Сербські САУ Nora B52, фото - Yugoimport
Сербські САУ Nora B52, фото - Yugoimport

Обидві країни налагоджують співпрацю, яка передбачає не тільки поставки зброї, але й інші сегменти

На початку лютого 2024 року президент Сербії Александар Вучич таки утвердив контракт вартістю 300 мільйонів доларів на поставку до півсотні самохідних артустановок Nora B52 калібру 155-мм до Азербайджану.

Ця подія по суті відкрила нову сторінку в співпраці між двома країнами, яка передбачає як і поставки озброєнь, так і взаємодію по різного роду економічним проектам, зокрема в сфері енергетики та інфраструктури. Про це йдеться в огляді американської аналітичної установи Jamestown Foundation.

Читайте також: ППО Сухопутних військ в лютому збила 228 БПЛА, із яких 116 "Ланцетів"

Як деталізують експерти цієї установи, контракт на поставку САУ Nora B52 для азербайджанської армії цілком вкладається в канву угоди про оборонну співпрацю, яку між собою уклали Баку та Белград ще в жовтні 2021 року.

Перші розмови про те, що Азербайджан може купити сербські Nora B52, почались орієнтовно в листопаді 2023 року. При цьому вже було ясно, що Сербія продаватиме свої САУ по ціні навіть вище, аніж на французький CAESAR. І саме в цьому періоді азербайджанська інфраструктурна компанія AzVirt отримала контракт на будівництво ділянки високошвидкісної траси в одному з регіонів Сербії.

Також в цей період Сербія уклала нову угоду про закупівлю азербайджанського природного газу, який постачатиметься газоном, що пролягає через Болгарію.

Вірменські МТ-ЛБ із зенітними автоматами югославського виробництва Zastava M55A4, що стали трофеями азербайджанських військових, 2020 рік, фото з відкритих джерел

Водночас, в Jamestown Foundation пригадують, що між Азербайджаном та Сербією був "збройний скандал" під час війни за Карабах в 2020 році. Цей скандал виник, бо азербайджанські військові в якості трофеїв захопили зокрема зброю сербського виробництва, яку кинули вірменські військові. Але за деякий час дипломатичними зусиллями цю проблему вдалось залагодити.

Від Defense Express додамо, що описаний вище приклад співпраці між Азербайджаном та Сербією цікавий зокрема тим, що на тлі загального дефіциту зброї в світі військово-технічна співпраця йде також "в пакеті" зі співпрацею в стратегічних сегментах економіки.

Водночас, тут варто пригадати повідомлення про те, що в грудні 2023 року під час візиту глави Азербайджану Алієва до Сербії йому також демонстрували й інші, перспективні зразки сербського озброєння. Мова була про такі цікаві зразки, як "ракето-бомба" під назвою Kosava-1, та крилаті ракети за проектами Vila-1 та Vila-2.

Демонстрація сербських ракет Kosava-1, Vila-1 та Vila-2 під час візиту президента Азербайджану до Сербії, грудень 2023 року, фото - Trend News Agency
Читайте також: Бійці 61-ої ОМБр ЗСУ зробили цікавий наземний дрон "Лють" під ПКТ (фото)