xcounter
#

Німеччина має 250 ракет Taurus, які можна "оновити і запрограмувати", рішення про передачу — за пару тижнів

4484
Ракета Taurus KEPD 350, фото — MBDA Deutchland
Ракета Taurus KEPD 350, фото — MBDA Deutchland

Німеччина за 1-2 тижні має прийняти важливе рішення щодо передачі Україні далекобійних крилатих ракет Taurus KEPD 350

Німеччина вже у цьому місяці може прийняти рішення щодо передачі Україні далекобійних ракет Taurus KEPD 350 — про це очільник оборонного відомства Німеччини Борис Пісторіус повідомив під час виступу на Вестфальській мирній конференції, яка проходить у німецькому місті Мюнстер.

Як стверджує міністр оборони Німеччини, рішення про передачу далекобійних крилатих ракет Taurus Україні може бути прийнято вже за 1-2 тижні — Пісторіус традиційно наголосив на тому, що Німеччина має проявити високий рівень обачності і зважено підходить до питання передачі цього озброєння, навіть якщо такі дії "важко зрозуміти".

Читайте також: Чи можна виробляти в Україні німецьку Taurus, і чим особлива ця ракета-"літаючий каяк"

Коментуючи питання передачі ракет Taurus Україні, Пісторіус розкрив важливу деталь щодо кількості цього далекобійного озброєння, яке є в запасі у німецького війська — бо, наприклад, раніше покловник у відставці та депутат ХДС Родеріх Кізеветтер відзначав, що в льотному стані є всього 150 далекобійних крилатих ракет Taurus, водночас офіційно відомо, що всього Німеччина у 2002 році замовила 600 таких ракет.

Як відзначає Пісторіус, зараз німці мають понад 500 таких ракет, водночас 250 з них знаходяться у "не оновленому стані" (можливо, йдеться про те, що вони вже небоєздатні), а інші 250 ракет будуть оновлені та запрограмовані.

Судячи з усього, йдеться про те, що ракети можуть отримати обмеження по дальності, а також опцію, яка виключає можливість завдавати ударів цими ракетами по території РФ.

Taurus
Далекобійна крилата ракета Taurus, фото — MBDA

Водночас наразі важко сказати, чи йдеться про те, що усі ці 250 ракет в теорії згодом може отримати Україна — хоча й виключати такий варіант насправді теж не варто.

У будь-якому випадку, вже скоро Німеччина з великою ймовірністю має прийняти рішення про передачу Україні своїх далекобійних ракет Taurus, і це означатиме, що ПС ЗСУ матимуть більше можливостей з ураження російських військових об’єктів у глибокому тилу — раніше Defense Express детально розповідав, що це за далекобійні ракети Taurus і які особливості має це озброєння.

Читайте також: Німці кажуть про готовність дати Україні Taurus лише коли США дадуть ATACMS