xcounter
#

Чи можна виробляти в Україні німецьку Taurus, і чим особлива ця ракета-"літаючий каяк"

8304
Далекобійна крилата ракета Taurus KEPD 350, ілюстративне фото від MBDA Deutchland
Далекобійна крилата ракета Taurus KEPD 350, ілюстративне фото від MBDA Deutchland

Тут мова не про дефіцитну зброю, а про універсальний зразок, який німці широко пропонували на експорт

Німецькі ЗМІ пишуть, що Україна дала запит Берліну на поставку далекобійних крилатих ракет Taurus KEPD 350. Такі ракети в бундесверу начебто є в обмеженій кількості – із загалом 600 виготовлених лише орієнтовно 150 "придатні до передачі" для ЗСУ. Але німецькі експерти переконані, що Taurus вдасться без особливих проблем інтегрувати на той же радянський Су-24М.

Крилата ракета Taurus приваблива своєю особливо потужною проникаючою БЧ MEPHISTO, яку можна запрограмувати на підрив навіть на конкретному поверху будівлі, ну і також - застосуванням стелс-технологій, які зокрема задали таку специфічну форму фюзеляжу, через яку деякі ресурси порівняли цю КР з "літаючим каяком". І на цьому фоні цілком закономірно виникає питання – чому б не виготовляти Taurus в Україні. Тим більш, що з цією ракетою ситуація значно цікавіша, аніж видається на перший погляд.

Читайте також: Окупанти в Криму так бояться катерів-камікадзе, що їм знадобилась рідкісна система ДП-62 "Дамба"
Іспанський F/A-18 з крилатою ракетою Taurus KEPD 350, ілюстративне фото від MBDA Deutchland

У відкритому доступі циркулює цифра, що загалом протягом 2000-х років було виготовлено лише 600 ракет Taurus KEPD 350 для Німеччини та ще 43 ракети цього типу для Іспанії (під застосування із F/A-18). Але водночас, як раніше розповідав Defense Express, що коли Німеччина звітувала про поставлену в 2021 році зброю на експорт, то вказала зокрема про начебто виконану поставку ще 39 ракет Taurus для Іспанії. З чого уже можемо зробити висновок, що виробництво цієї КР на експорт відбувалось і після 2010 року, зокрема і для "традиційних" покупців.

Бо якщо ще попрацюємо з відкритими джерелами, то побачимо зокрема, що покупцем ракет Taurus стала навіть Південна Корея, для якої КР цього типу стали привабливими зокрема завдяки "протибункерним" можливостям. В лютому 2013 року Південна Корея замовила поставку 170 таких ракет, а в березні 2018 року – ще 90 КР цього типу, які в строю південнокорейських ВПС інтегровані на F-15K Slam Eagle.

Пуск крилатої ракети Taurus KEPD 350 з південнокорейського F-15K Slam Eagle, ілюстративне фото від Republic of Korea Air Force

Більш того, у випадку з Південною Кореєю компанії MBDA Deutschland та Saab Dynamics як виробники ракети Taurus пішли навіть на певний трансфер технологій. Бо, наприклад, у листопаді 2020 року було повідомлення про те, що дочірнє підприємство Taurus Systems починає розробку зменшеної версії КР цієї ракети під індексом Taurus KEPD 350K-2, яку можна було б інтегрувати під F-16, FA-50 чи літак п’ятого покоління KF-21. Щоправда, поточний прогрес по цій розробці поки що невідомий.

Втім, у цій історії це ще не найбільш "екзотичний" варіант. Бо за деякими повідомленнями, Німеччина розраховувала продати Taurus KEPD 350 на експорт навіть в Індію, з інтеграцією під Су-30. Але тут, схоже, індійські урядовці вирішили замість такого варіанту й далі розвивати власну програму BrahMos.

Демонстрація Taurus KEPD 350K-2 під FA-50, зображення ілюстративне, джерело – twitter-профіль Nathan Gain

Вище ми бачили значений перелік типів літаків, під які уже інтегрована або в майбутньому інтегрують ракету Taurus KEPD 350. Також ми побачили як мінімум один наочний приклад, що Берлін погоджується на "трансфер технологій" по ракетам у випадку, коли має до цього осяжний інтерес.

І ось це все й дозволяє поставити питання про те, що чому б в Україні також не почати виробництво крилатої ракети Taurus, конфігурація якої очевидь залежатиме від остаточних домовленостей з німецькими партнерами.

Подібний проект міг би після Перемоги над рашистами зміцнити потенціал "ракетного щита" України, для недопущення нового вторгнення РФ. Такий проект також би відповідав інтересам західного ОПК на інтеграцію в ринок України. Але тут варто розуміти, що якщо виробники Taurus погодяться на запуск проекту по виробництву такої ракети на наших потужностях, то тут все відбуватиметься покроково, з прицілом на широкі перспективи.

Як це є наприклад у випадку співпраці з Rheinmetall, робота з яким має початись із виробництва заслуженої бронемашини Fuchs на потужностях в Україні, "з прицілом" на вихід по виробництву перспективного танка KF51 Panther.

Далекобійна крилата ракета Taurus KEPD 350, ілюстративне фото від MBDA Deutchland
Читайте також: Рашисти переставляють "Панцырь" на шасі від "Тунгуски", і майже на рік запізнюються з розробкою