xcounter
#

Що це за далекобійні ракети Taurus, які Україна просить в Німеччини

8900
Далекобійна крилата ракета Taurus KEPD 350, ілюстративне фото від MBDA Deutchland
Далекобійна крилата ракета Taurus KEPD 350, ілюстративне фото від MBDA Deutchland

Які особливості мають далекобійні ракети, які Київ просить у Берліну, і наскільки вони потужні

В нашому інформаційному просторі вже склалась суперечлива картина по перспективам передачі німецьких крилатих ракет Taurus для ЗСУ. В одних джерелах заявляється про наявність консенсусу серед фракцій бундестагу на користь рішення за передачу таких ракет Україні. В інших – деталізується, що німецький уряд насправді ще не приймав жодного рішення по Taurus. А якщо взагалі уважно почитати німецьку пресу, то там випливає, що німецькі політики кажуть про готовність дати Taurus лише після того, як США дадуть Україні ATACMS.

У всякому разі, все вищевикладеним є важливим приводом нагадати про те, які характеристики мають ракети Taurus, і чому вони так важливі для України.

Читайте також: Японці теж хочуть кидати з транспортних літаків крилаті ракети, і для цього в них є С-2

Мабуть найважливішою особливістю Taurus є те, що ця ракета є подібною до Storm Shadow та SCALP-EG, оскільки ці всі три ракети розроблялись в рамках спільного проекту, і виробником усіх трьох є корпорація MBDA.

Відповідно, ТТХ німецької крилатої ракети Taurus також виглядають ідентичними до попередніх двох ракет, що уже є в розпорядженні ЗСУ: стартова маса - 1360 кг, зокрема бойова частина – 481 кг, довжина фюзеляжу – 5,1 метрів, ширина фюзеляжу -1,08 метрів, дальність пуску – орієнтовно 500 км, швидкість польоту – дозвукова, до 0,95 Мах, тобто до 1000 км/год.

Окрема особливість полягає саме в бойовій частині, оскільки тут використовується тандемна бетонобійна боєголовка MEPHISTO для ураження як укріплених цілей або об’єктів інфраструктури.

Далекобійна крилата ракета Taurus KEPD 350, ілюстративне фото від MBDA Deutchland

Коли мова про західні крилаті ракети повітряного базування, що можуть бути передані ЗСУ, то тут завжди виникає питання про адаптацію цих КР до літаків радянських типів. Але тут схоже, що у випадку з Taurus питання адаптації буде вирішено так само, як і з її "сестрами" типів Storm Shadow та SCALP-EG – тобто "апгрейд" Су-24М з використанням пілона-"перехідника" від ударного літака Tornado.

Іноді в нашому медіа-просторі далекобійні крилаті ракети повітряного базування, які вже отримали ЗСУ, називають "аналогами ATACMS". Але це аж ніяк не вірне порівняння. Тому що, наприклад, у випадку з Taurus (або Storm Shadow та SCALP-EG) і ATACMS є лише одна спільна риса – дальність пуску в понад 150 км.

Бо той же ATACMS є оперативно-тактичною балістичною ракетою наземного базування, для її запуску можуть використовуватись лише M142 HIMARS та M270. Залежно від модифікації та спорядження БЧ, дальність пуску ATACMS може коливатись від 160 км до 300 км. А оскільки це балістична ракета, то тут швидкість польоту перевищує 3 Мах, або понад 3 тисячі км/год.

Різниця в характеристиках задає і різницю в функціоналі обох ракет: якщо ATACMS потрібна ЗСУ як "довга рука" на полі бою, то Taurus (або її "сестри" Storm Shadow та SCALP-EG) – для ураження тилових об’єктів армії РФ на тимчасово окупованих територіях. Але з іншої сторони, що Taurus, що ATACMS потрібні ЗСУ ще "на вчора", що задає відповідну гостроту питання по цим ракетам.

Далекобійна крилата ракета Taurus KEPD 350, ілюстративне фото від MBDA Deutchland
Читайте також: Скільки коштує побудувати завод для виробництва корпусів до винищувачів F-35A