xcounter
#

У Німеччині заявили, що Taurus - не "геймченджер", що потрібно щоб він їм став

4422
Taurus
Taurus

Окрім можливостей кожного виду озброєння необхідно враховувати й кількісний параметр і до Taurus це більш ніж відноситься

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив: "не думаю, що ракети Taurus стануть геймченджером". Цю заяву він зробив під час конференції NATO Talk у Берліні.

А також зазначив, що не може нічого нового додати у питанні чи буде, коли та у якій кількості передані Taurus до України, повідомляє Укрінформ.

Читайте також: Швеція купить в США аж 250 AIM-120C-8, хоча вміє робити іншу версію таких ракет

І як це не дивно, але у поточному стані Taurus дійсно не можуть стати геймченджером. І не лише через те, що їх поки не передали, а через те, що реальний ресурс цих ракет, який може бути переданий до ЗСУ не вражає кількістю. Треба нагадати, що полковник у відставці та депутат Бундестагу Родеріх Кізеветтер у травні цього року, що загалом у льотному стані знаходиться лише 150 ракет Taurus з 600, які були замовлені.

Й навряд зі 150 крилатих ракет для Бундесверу, а це всі крилаті ракети повітряного базування у Німеччини, значну частку може бути передана до України. Відносно відновлення ракет, то тут доволі значне питання, бо у німецькій частини MDBA вже повідомили, що на відновлення виробництва ракети знадобиться один рік, при цьому він може бути більшим, бо можуть виникнути проблеми з постачанням електроніки та вибухівки. А це означає, що поточного серійного виробництва комплектуючих до ракет нема і далеко не факт, що взагалі існує можливість відновити всі залишки у 450 ракет.

До цього треба додати й строки, які у MBDA Deutschland оголосили, коли мова зайшла про можливість інтеграції Taurus під крило Су-24М чи F-16. На радянську машину - 2 місяці та 4 місяці навчання персоналу, який буде застосовувати ракети. А на F-16 - взагалі 1,5 роки. До речі під Eurofighter інтеграція цієї ракети, яка була введена в експлуатацію ще у 2005 році триватиме аж до 2028 року.

Taurus
Taurus

Також можливо нагадати слова очільника Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова, який відносно потреби ATACMS сказав, що умовні 100 ракет - це не змінить ситуацію й мова повинна йти про сотні ATACMS. А відносно Taurus їх не можуть бути сотні, бо їх загалом у бойовому стані 150.

Зрештою, якщо розглянути актив продукції MBDA Deutschland, то у активі є розробка та виробництово дійсно цікавих речей. Наприклад, проєкт JFS-M, крилатої стелс-ракети для запуску з HIMARS, але з горизонтом створення не раніше 2025 року, що означає масове серійне виробництво ближче до кінця 20-х років.

Joint Fire Support Missile (JFS-M)
Joint Fire Support Missile (JFS-M)

А з серійних засобів, які вже використовують ЗСУ - Brimstone. Але потреба у цій протитанковій ракеті, яка має чудову можливість знищувати цілі поза межами прямої видимості (NLOS), вимірюються не у сотнях, а у тисячах одиниць.

Й зрештою саме кількість вже у поєднанні із можливостями зброї дозволяє говорити, що певний вид озброєння та військової техніки може стати "геймченджером".

Читайте також: Індія відверто кинула РФ та розробить свій С-400: програму оцінили у 2,5 млрд доларів та лише 5 років