xcounter
#

Швеція купить в США аж 250 AIM-120C-8, хоча вміє робити іншу версію таких ракет

2550
Ракета Rb 99 (ліцензійна версія AIM-120B) під крилом JAS 39 Gripen, ілюстративне фото з відкритих джерел
Ракета Rb 99 (ліцензійна версія AIM-120B) під крилом JAS 39 Gripen, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або дещо про те, що не всі види зброї можна робити на власних потужностях

Швеція отримала дозвіл від Агентства з оборонної співпраці (DSCA) США купити 250 ракет "повітря-повітря" типу AIM-120C-8 вартістю 604 мільйони доларів, або по 2,4 мільйони доларів за одиницю. Поставка має відбутись за процедурою іноземних військових продажів (FMS), запит на її проведення шведське Агентство оборонних закупівель (FMV) подавало лише 4 місяці назад, що є відносно стислим строком.

Поставка настільки великої кількості ракет 120C-8 для Швеції має зокрема посилити оперативну сумісність національних ВПС з авіацією США та інших країн НАТО, йдеться в публікації французького порталу Opex360.

Читайте також: Армія РФ в 2023 році хотіла створити 17 дивізій, але скільки вийшло реально
AIM-120 AMRAAM, фото - US DoD

За який час Швеція має отримати замовлені ракети "повітря-повітря" від США, наразі не розкривається. Тим більш, що "черга" на поставку AIM-120C-8 "вишикувалась" достатньо ємна: Німеччина замовила поставку 969 таких ракет за 2,6 мільярди євро, Литва купить 36 таких ракет за 100 мільйонів доларів.

Але тут варто звернути увагу й на такий аспект. Швеція може сама виготовляти ракети "повітря-повітря" AIM-120B під локальним позначенням Rb99, такі ракети мають дальність стрільби на 70 кілометрів по повітряним цілям з винищувачів.

Ракета у версії AIM-120C-8 в рази досконаліша, бо вона наприклад дозволяє збивати рашистів до 160 км на F-16. Але, як бачимо, поставку вже таких ракет Швеції довелось замовляти безпосередньо в США, і без локалізації по виробництву.

AIM-120 AMRAAM, фото - US DoD

Це зокрема демонструє, що навіть для розвинених країн Заходу працює така тенденція - не всі бажані види зброї можна робити на власних потужностях, крім технологічних, можуть спрацьовувати й інші фактори.

Раніше Defense Express розповідав про те, які виклики після вступу в НАТО може чекати виробництво зброї в Швеції, де є Saab та BAE Systems.

Читайте також: Індія відверто кинула РФ та розробить свій С-400: програму оцінили у 2,5 млрд доларів та лише 5 років