xcounter
#

Щоб збивати рашистів до 160 км на F-16, треба ракета AIM-120C-8 AMRAAM, але ж яка зараз ціна

8976
Пуск AIM-120 AMRAAM з F-16, фото - US DoD
Пуск AIM-120 AMRAAM з F-16, фото - US DoD

Бо дві країни НАТО майже одночасно верстають бюджет на дві різні вартості цієї ракети, і це дещо плутає

Отримати в своє розпорядження ракети "повітря-повітря" типу AIM-120C-8 AMRAAM для України буде можливо навіть більш стратегічним, аніж навіть оперативно-тактичні ATACMS. Бо саме такі ракети "повітря-повітря" можуть забезпечити нам максимальну дальність ураження повітряних цілей рашистів, зокрема зробити для ворога максимально проблемним скидання КАБів з літаків Су-34 та Су-35С.

Власне, навіть коли була мова в окремих джерелах про те, що F-16 можуть вести повітряний бій на дистанції до 160 км, то там "забували" уточнити, що для таких дистанцій ураження потрібні саме AIM-120 C-8. Такі ракети Україна отримає від США як мінімум за контрактом, укладеним у вересні 2023 року. Але є один цікавий аспект, і він пов'язаний із ціною на цю зброю.

Читайте також: Єменські хусити оголосили, що будуть бити по Ізраїлю й фактично це війна: що в них в арсеналі
AIM-120 AMRAAM, фото - US DoD

Наприклад, портал Infodefensa розповідає про те, що уряд Іспанії ухвалив рішення закупити 72 бойові та навчальні ракети AIM-120 C-8 разом із супутнім обладнанням загалом за 100 мільйонів євро, або ж еквівалент менш ніж 2 мільйони доларів за одиницю.

Коли іспанці розраховують отримати ці ракети, поки невідомо. Також поки лишається неясним, з чого саме саме вони формували очікуваний показник вартості ракет. Вказується лише те, що вони використовуватимуть AIM-120 C-8 і для стрільби із ЗРК NASAMS, і для оснащення своїх літаків F/A-18 Hornet та Eurofighter.

AIM-120 AMRAAM, фото - US DoD

Але ж буквально тиждень назад стало відомо про те, що Державний Департамент США погодив дозвіл на продаж Литві 36 ракет AIM-120 C-8 із супутнім обладнанням за цінником 100 мільйонів доларів, або ж 2,7 мільйонів доларів за одиницю.

І це при тому, що наприклад ще влітку 2023 року експортна ціна на AIM-120C-8 AMRAAM трималась на рівні 2,42 мільйони доларів за одиницю. А вартість такої ракети для Армії США тримається на рівні 1,4 мільйони доларів на 2024 фінансовий рік.

Вцілому це виглядає як парадокс, що одночасно дві країни НАТО (тобто Литва та Іспанія) по факту верстають свої бюджети, опираючись на різні показники вартості по AIM-120C-8 AMRAAM. Але не варто виключати, що на ціну таких ракет для України в подальшому теж можуть бути свої коливання.

ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Одна з бригад ЗСУ засвітила рідкісну БРЕМ-4 на базі БТР-4 (фото)