xcounter
#

Армія РФ в 2023 році хотіла створити 17 дивізій, але скільки вийшло реально

10040
БМП-1 армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів
БМП-1 армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Як країна-агресор на практиці виконує свої гігантські плани по формуванню нових з’єднань

Дмітрій Мєдвєдєв, "заступник голови Радбезу" РФ, 25 жовтня цього року заявив, що в 2024 році країна-агресор планує створити новий армійський корпус та флотилію, 7 дивізій, 19 бригад та 49 полків. При цьому в Кремлі не стали деталізувати, чи тут мова про створення з’єднань "з нуля", чи про розгортання нових на базі існуючих.

Тому варто для початку зрозуміти, а як РФ змогла на практиці виконати заявлені на 2023 рік плани по формуванню нових з’єднань в складі окупаційних військ, і так наростити чисельність збройних сил до 1,5 мільйона "багнетів". Відповідні оцінки можемо побачити в огляді від польського порталу Defence24.

Читайте також: Скільки ракет має РФ, і на скільки ударів по енергетиці вистачить
Маневри армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Наприкінці 2022 року Міноборони РФ заявляло про намір створити аж 17 нових дивізій, із яких 7 мотострілецьких та 5 дивізій морської піхоти мали розгорнути на базі уже існуючих бригад, 3 нові мотострілецькі та 2 десантно-штурмові дивізії – мали сформувати з нуля.

Крім того, мова про плани створити ще 5 артилерійських дивізій, по суті радянських монстрів, які планувала повернути РФ. Але нюанс одразу полягав у тому, що на одного такого монстра на добу потрібно мінімум 25 тисяч снарядів, що є не так просто для країни-агресора навіть в поточному стані.

Маневри армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Якщо ж аналізувати ті дані у відкритому доступі по новим з’єднанням в армії РФ, то картина виглядає так. Справді, рашисти почали процес формування двох нових десантно-штурмових дивізій, 44-тої та 104-ої, використовуючи однак мобілізаційний потенціал, закладений ще до лютого 2022 року, про що Defense Express розповідав у окремому матеріалі.

Водночас, по запланованому створенню дивізій морської піхоти на базі існуючих бригад, то поки що нема жодних даних, щоб рашисти справді почали це робити.

Розконсервовані БМД-3, осінь 2023 року, джерело - btvt.info

По новим мотострілецьким дивізіям, які мали бути створені в структурі армії РФ у 2023 році, ситуація наступна. Автори Defence24 нарахували згадки про залучення в боях проти ЗСУ підрозділів, що відносяться до 10 нових мотострілецьких дивізій, але повністю встановити дані про такі з'єднання поки можливості нема.

Нумерація новостворених мотострілецьких дивізій рашистів – 11-та, 12-та, 47-ма та 51-ша, 57-а та 61-а, 62-а та 63-а, 70-а та 295-а.

Автори Defence24 також наголошують, що по планам рашистів на 2024 рік поки нема розуміння також, яка частина з’єднань буде створена "з нуля", а яка буде розгорнута на базі існуючих підрозділів.

Водночас, із їх слів також випливає, що жодну із "нових" мотострілецьких дивізій армії РФ наразі не можна назвати повністю укомплектованою на всі 100% штату. Що однак аж ніяк не "заважає" російському командуванню використовувати ці з’єднання в боях проти Сил оборони України.

Читайте також: "Укроборонпром" не виробляє аналог Shahed-136, але взяв правильний вектор по FPV-дронам