xcounter
#

Скільки ракет має РФ, і на скільки ударів по енергетиці вистачить

6189
Пуск крилатої ракети комплексу "Искандер", ілюстративне фото довоєнних часів
Пуск крилатої ракети комплексу "Искандер", ілюстративне фото довоєнних часів

Схоже, що навіть при таких запасах ракет росіяни особливо не зможуть змінити тактику ударів по енергосистемі

На даний момент в арсеналі Російської Федерації накопичено 870 далекобійних ракет усіх типів з дальністю пуску понад 300 кілометрів.

Зокрема йдеться про запас в 290 балістичних та крилатих ракет до ОТРК "Искандер", орієнтовно 165 ракет "Калибр", 160 дозвукових крилатих ракет повітряного базування типів Х-101/Х-555/Х-55, 150 надзвукових крилатих ракет типів Х-22/Х-32 та 80 гіперзвукових ракет "Кинжал". Такі цифри наводять представники Головного управління розвідки Міноборони України, йдеться в публікації РБК-Україна.

Читайте також: "Укроборонпром" не виробляє аналог Shahed-136, але взяв правильний вектор по FPV-дронам
Пуск ворожої ракети "Калибр", фото ілюстративне

Видання також наводить показники від ГУР МОУ по поточному виробництву ракет на потужностях російського ВПК, і там вказані наступні цифри – у жовтні 2023 року було виготовлено 115 далекобійних ракет, зокрема 40 Х-101 та 20 "Калібрів".

Також щомісяця росіяни виготовляють по 30 балістичних та 12 крилатих ракет до ОТРК "Искандер", та лише по чотири "Кинджали", а 9 ракет Х-22 конвертуються в досконалішу версію Х-32.

Для порівняння та ілюстрації темпів накопичення арсеналу ракет РФ варто нагадати цифри, які ГУР МОУ наводило наприкінці серпня 2023 року:

  • 270 балістичних та крилатих ракет "Искандер";
  • 140 крилатих ракет "Калибр";
  • близько 100 крилатих ракет Х-101/Х-555 та Х-55 з бойовою частиною;
  • приблизно 75 аеробалістичних ракет "Кинжал".

З чого зокрема випливає те, що зараз Росія вимушена певних лімітів навіть при відстрілі балістичних та крилатих ракет до комплексу "Искандер". І що темпи випуску тих самих Х-101, "Калібрів" та "Кинжалів" є неритмічними, тому наприклад в жовтні рашистський ВПК був вимушений "наздоганяти план".

Підготовка до пуску балістичної ракети рашистського ОТРК "Искандер", ілюстративне фото довоєнних часів

Наведені вище цифри по ракетному арсеналу РФ навряд чи означатимуть, що окупанти суттєво змінять методи та прийоми ймовірних ударів по енергосистемі.

В тексті публікації РБК-Україна наводиться оцінка від ГУР МОУ щодо того, що ймовірно РФ може планувати один крупний удар по нашій енергетиці, аби одразу добитись каскадного ефекту. Але ж частину ракет зб’є наша ППО, це уже "просадить" ударний ефект від ракетного залпу росіян, через що ворог буде вимушений готуватись до нових ударів, паралельно проводячи дорозвідку.

Раніше Defense Express розповідав про те, що РФ вже понад місяць використовує лише один тип крилатих ракет, і це був саме "Искандер-К". Також ми розповідали про те, що чому РЕБ "Покрова" це дійсно "геймченджер" проти Shahed-136 та навіть крилатих ракет, а GPS-навігатори стануть безпорадними.

Рашистський Ту-95МС з ракетами Х-101, фото з відкритих джерел
Читайте також: Чому у РФ кожного разу, коли у небі незвичні явища згадують про "Пересвет" та інше "вундерваффе"