xcounter
#

Росіяни використовували ракети Х-32 для ударів по енергетиці України: що про них відомо

3437
Рашистський Ту-22М3 з ракетами Х-32, ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистський Ту-22М3 з ракетами Х-32, ілюстративне фото довоєнних часів

Хоча мова про достатньо небезпечну ракету, зазвичай російські пропагандисти мало звертають уваги на цей "аналоговнєт"

Офіс Генерального прокурора повідомив про підозру командиру 22-ої авіадивізії "ВКС РФ", який відповідальний за ракетні удари рашистів по енергосистемі України протягом жовтня 2022 року – лютого 2023 року, з використанням стратегічних бомбардувальників Ту-22М3, Ту-95МС і Ту-160, та із застосуванням крилатих ракет повітряного базування типів Х-101 та Х-555, Х-22 та Х-32.

По суті, це перше офіційне підтвердження, що рашисти для війни проти України застосовують відносно нові крилаті ракети типу Х-32. Тому важливо пояснити, які характеристики мають ці КР, і чим вони особливі та небезпечні.

Читайте також: Рашисти на фрегаті з "Калібрами" замалювали ніс та корму, наче це не "помітить" катер-камікадзе
Х-32, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Головна особливість Х-32 – ця ракета була створена на базі радянської Х-22, і, за деякими даними, навіть виготовляється шляхом переробки старих Х-22. Про відмінності між ракетами Х-32 і Х-22 Defense Express уже раніше розповідав в одному з матеріалів, зараз ми їх коротко нагадаємо.

Роботу над Х-32 як розвитком Х-22 росіяни почали ще наприкінці 1980-х років, але перша презентація дослідного зразка "в металі" рашистам вдалась лише в 2016. Перші випробувальні пуски цієї КР відбулись орієнтовно в 2021 році, перші демонстративні польоти Ту-22М3 з ракетами Х-32 російські військові провели влітку 2021 та в лютому 2022 року, як база для польотів використовувався аеродром "Хмеймім" в Сирії.

За даними Defense Express, вперше під час війни проти України росіяни застосували Х-32 в травні 2022 року для удару по Краматорську.

Внутрішня будова ракети Х-22, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Рашисти стверджують, що порівняно з Х-22, ракета Х-32 отримала досконаліший ракетний двигун з кращою тягою, оновлену і точнішу систему наведення на сучасній елементній базі, радіолокаційну голівку самонаведення та бойову частину зменшеної маси (тобто менше 1 тонни, як на "базовій" Х-22), хоче точне значення цього параметру не відбувається.

Точні темпи та обсяги виробництва Х-32 достеменно невідомі. За деякими даними, на початок повномасштабного вторгнення РФ мала до 30 ракет цього типу. Є "різночитання" і щодо носія КР цього типу: в одних джерелах стверджується, що цю роль може виконувати лише модернізований Ту-22М3М, обсяг виробництва якого обмежується кількома екземплярами, в інших – що цю роль може виконувати базовий Ту-22М3 також.

Ту-22М3 з ракетами Х-32, ілюстративне фото довоєнних часів

Цікаво, що рашистські пропагандони називають Х-32 "майже гіперзвуковою", і водночас – доволі рідко згадують про неї як про "вундерваффе", яке використовують для війни проти України. Хоча судячи за заявленими параметрами, Х-32 є більш небезпечнішою, аніж навіть Х-22. Можливо, вся справа у тому, що рашистський ВПК справді не може виготовляти значну кількість ракет цього типу.

Читайте також: Чому РФ лише зараз використовує "Моздок" як базу для ударів ракетами з Ту-22М3