xcounter
#

Чому РФ лише зараз використовує "Моздок" як базу для ударів ракетами з Ту-22М3

4683
Підготовка до вильоту ворожого Ту-22М3 з ракетами Х-22, ілюстративне фото довоєнних часів
Підготовка до вильоту ворожого Ту-22М3 з ракетами Х-22, ілюстративне фото довоєнних часів

Тим більш, що тут мова про летовище, яке Кремль використовував майже в усіх своїх війнах протягом останніх 30 років

Видання "Радіо Свобода" опублікувало супутниковий знімок, який візуально підтверджує дані, що РФ задіяла аеродром "Моздок" для розміщення ракетоносців Ту-22М3, що можуть бути задіяні для ударів по Україні. Наголосимо, що вперше летовище "Моздок" в офіційних зведеннях прозвучало 19 червня 2023, але тоді Повітряні Сили зазначали, що Ту-22М3 з цього аеродрому злітали для виконання "імітаційних ударів".

Водночас, за даними "Радіо Свобода", російські бомбардувальники там з’явились не пізніше 24 травня 2023 року. При цьому на супутникових знімках ми також можемо побачити як мінімум один Ил-76 та мінімум один Ан-22, які ймовірно можуть доставляти на "Моздок" крилаті ракети та інші боєприпаси.

Читайте також: У Кремлі озвучили щоденне поповнення: в день по полку, але за вкрай дивною арифметикою
Рашистські Ту-22М3 на аеродромі "Моздок", червень 2023 року, супутниковий знімок від Planet Labs, який наводить "Радіо Свобода"

При цьому "Радіо Свобода" наводить не зовсім коректні дані про те, що "з 1991 року сама Росія його не використовувала саме з військовою метою, хіба що для перекидання своїх сил до Сирії". Тому, що наприклад, до 1992 року на цьому летовищі розміщувались стратегічні бомбардувальники Ту-95МС. Під час першої війни РФ проти Чечні в 1995-1996 роках "Моздок" був однією із трьох опорних баз для російської авіації, яка застосовувалась для ударів по чеченським військам та мирним жителям. Скоріш за все, "Моздок" міг бути використаний також як опорна точка для авіації РФ під час війни проти Грузії в 2008 році.

І точно є офіційні дані від самих рашистів, що вони аеродром "Моздок" в 2016 році використовували як базу для своїх Ту-22М3 під час війни в Сирії, які тоді використовувались в ролі "класичних бомбовозів", тобто для атак некерованими авіабомбами.

Рашисти використовують свої Ту-22М3 в ролі класичних "бомбовозів", ілюстративне фото довоєнних часів

В тому ж 2016 році ГУР МОУ повідомляло також, що "Моздок" використовувався російськими окупантами також як перевалочна база для доставки повітряним транспортом боєприпасів для своїх військ в Сирію, при цьому на маршруті використовувались не тільки Ил-76, але й Ан-124 також.

На цьому тлі стає ще цікавішим й гострішим питання, чому ж рашисти лише зараз почали використовувати аеродром "Моздок" як базу для ударів ракетами по Україні. І схоже, тут пояснення не тільки в спробах ворога знайти нові шляхи для подолання нашої ППО.

Рашисти використовують "Моздок" для доставки військових вантажів у Сирію, 2016 рік, зображення з відкритих джерел

У відкритому доступі ми можемо знайти інтерв’ю командувача 4-ої армії ВПС та ППО Південного військового округу РФ генерал-майора Ніколая Гостєва, в якому йдеться зокрема про те, що на той момент летовища "Моздок" та "Кореновск" перебували на реконструкції, зокрема з побудовою нової злітно-посадкової смуги та зведенням нових технічних споруд. Цілком ймовірно, що фактично роботи по реконструкції "Моздока" завершились або наприкінці 2022 року, або на початку 2023 року, і через що саме зараз російські військові "згадали" про цей об’єкт як базу для ракетних ударів по Україні.

Ще один можливий мотив – рашистам знадобився додатковий аеродром для "маневрування потужностями" стратегічної авіації, щоб убезпечити хоча б частину своїх Ту-22М3 від можливого удару у відповідь. Бо тут варто пригадати дані від британських урядовців зокрема про те, що парк бомбардувальників Ту-22М3 і Ту-95МС в складі "ВКС РФ" став в 1,5 рази меншим, аніж раніше було "на папері".

Ту-95МС з власним іменем "Моздок", даним в 2005 році, архівне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Скільки вертольотів Ми-24 може бути в рашистів, і як часто вони їх втрачають