xcounter
#

Скільки вертольотів Ми-24 може бути в рашистів, і як часто вони їх втрачають

15773
Рашистські Ми-24, ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистські Ми-24, ілюстративне фото довоєнних часів

І з чим можуть бути пов’язані "комбінації" росіян, в рамках яких "в приціл" нашої ППО потрапляють то Ка-52, то Ми-24

Генеральний штаб ЗСУ вчора повідомив, що наші воїни збили російський ударний вертоліт Ми-24, і це було перше за 2 тижні активних боїв на фронті повідомлення про знищення гелікоптера саме цього типу. До цього було відомо, що 2 тижні боїв наші захисники збили аж 5 рашистських Ка-52. На цьому тлі цілком закономірно виникає питання, а скільки взагалі вертольотів типу Ми-24 та похідних від них може бути в окупантів зараз, і з чим можуть бути пов’язані "комбінації" ворога, в рамках яких "в приціл" нашої ППО потрапляють то Ка-52, то Ми-24.

І якщо попрацюємо з відкритими джерелами даних, то можемо побачити таку картину.

Читайте також: Українські вертольоти оснастять німецькою системою захисту від ракет AMPS від Hensoldt
Рашистські Ми-35М під час війни проти України, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Для початку деталізуємо, що на озброєнні армії РФ є не тільки гелікоптери модифікацій Ми-24В, Ми-24Д та Ми-24П, але й похідна модифікація Ми-35М, котра візуально від свого прототипу відрізняється в першу чергу шасі, яке не прибирається (цей "апгрейд" покликаний пом’якшити удар по фюзеляжу у випадку аварійної посадки), та лише 2 замість 3 вузлів підвіски під кожним крилом.

Дані The Military Balance 2022 вказують, що на початок повномасштабного вторгнення армія РФ мала загалом 100 одиниць Ми-24 всіх модифікацій та орієнтовно 60 вертольотів Ми-35М. І так загалом виходило, що на той момент Ми-24 та його похідні були найбільш масовим ударним вертольотом окупантів, бо для порівняння по Ка-52 заявлялась наявність 133 машин, по Ми-28 – наявність +90 машин.

Рашистський Ми-24П, ілюстративне фото довоєнних часів

За консервативними підрахунками авторів порталу Oryx, за час війни проти України рашисти втратили мінімум 15 вертольотів типів Ми-24 та Ми-35М. Але цей підрахунок апріорі є далеко не точним хоча б тому, що автори Oryx рахували лише за фотографіями залишків знищених рашистських машин, опублікованими ЗСУ. Але ж доволі часто уражені вертольоти ворога падають уже на тимчасово окупованій території, і тут загарбники, м’яко кажучи, "не поспішають" публікувати візуальні підтвердження своїх чергових втрат.

Гелікоптери сімейства Ми-24 та Ми-35М можуть застосовувати протитанкові ракети типів "Штурм" та "Атака" із дальністю стрільби в 5-6 кілометрів. Водночас, рашисти стверджують, що їх Ка-52 можуть застосовувати також новітні керовані ракети з лазерним наведенням "Вихрь", дальність стрільби яких може сягати до 10 кілометрів. Ну і також, тут треба вказати про можливості росіян відстрілювати керовані ракети ЛМУР ("Изделие 305") з Ми-28НМ на дальність аж до 15 км.

Рашистський Ми-35М, ілюстративне фото довоєнних часів

У відкритому доступі є дані, що навіть виробництво ракет ЛМУР на потужностях російського ВПК обмежене кількома десятками на рік. З чого можемо зробити висновок, що і виробництво новітніх ракет "Вихрь" на дальність до 10 км також навряд чи відбувається на потужностях рашистської "оборонки" в темпі кілька сотень на місяць.

Відповідно, можемо припускати, що у військових РФ є певні "ліміти" по відстрілу новітніх керованих ракет, носіями яких є нові Ми-28 та Ка-52. А коли ці "ліміти" уже перевищені, тоді в хід йдуть підрозділи на старіших, але більш масових Ми-24 та похідних від нього Ми-35М.

Рашистські Ми-24, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Рашисти хочуть перейти на "кустарне" виготовлення блоків "Контакт-1" для танків