xcounter
#

Ізраїль хоче максимально швидко збільшити парк F-35 у 1,5 раза, а ще F-15 з Apache

3014
F-35i (всі фото: Повітряні сили Ізраїлю)
F-35i (всі фото: Повітряні сили Ізраїлю)

Таке розширення авіапарку більш ніж значне навіть для Ізраїлю, але скоріш за все витрати на ці машини увійдуть у щорічні пакети допомоги США

У Ізраїлі планують збільшити кількість авіації й націлились максимально швидко розширити наявний авіапарк винищувачів F-35, F-15 та ударних вертольотів Apache.

Мова йде про доволі масштабну заплановану закупівлю одразу 25 F-35i, які є ізраїльською версією винищувача, аналогічну кількість важких багатоцільових F-15iA, які мають стати ізраїльською версією F-15EX, а також ще 12 Apache. І якщо про F-35 було відомо ще у липні минулого року, то інші два пункти прямо вказують на перегляд потреб оборони.

Читайте також: РФ може перетворити КНДР на заднє подвір'я власного військово-промислового комплексу
F-35i

Про це пише Times of Israel, який з власних джерел дізнався про такий план, й те, що він вже був обговорений під час візиту міністра оборони країни Еяля Заміра з посадовцями з Пентагону та Держдепу. При цьому Ізраїль зробив акцент, що хоче отримати літаки та вертольоти максимально швидко, а не через декілька років.

З боку Defense Express зазначимо, що мова йде про доволі істотне розширення авіапарку країни. Бо наявні замовлення Ізраїлю передбачають отримання 50 F-35i до 2024 року. Таким чином ще 25 винищувачів п'ятого покоління це намір збільшити їхню кількість у 1,5 раза від попередніх намірів.

Щодо F-15, то наразі Ізраїль має 83 літаків F-15, з яких 22 у версії F-15A/B, 36 у версії C/D, які в оригіналі були винищувачами завоювання переваги у повітрі, та 25 F-15i, які вже є версією винищувачів-бомбардувальників F-15E Strike Eagle. Таким чином план на 25 F-15iA може бути, як наміром модернізувати наявні F-15, так й замовити нові літаки.

F-15 ізраїлю

Відносно ударних вертольотів Apache, то ще 12 одиниць також будуть доволі значним посиленням ЦАХАЛ, який наразі експлуатує 26 вертольотів у першій версії AH-64A та 17 у версії AH-64D. Водночас актуальною сучасною версією цього вертольоту є AH-64E Apache Guardian.

AH-64 ізраїль

Зрештою такий план Ізраїлю цілком зрозумілий з огляду на потреби оборони країни. Але звісно вимагає доволі значного фінансування. Але справа в тому, що Ізраїль користується постійною фінансовою допомогою США, й ці 25 F-35 будуть фактично оплачені самим США, й за ціною, як для американських повітряних сил - по 125 млн доларів, замість 240 млн за борт разом з озброєнням.

Але до цього також треба додати вартість F-15EX, за оцінками 90-110 млн доларів для внутрішнього замовника, а також AH-64E Apache Guardian в орієнтовно 50 млн доларів також для США. Водночас експортні ціни разом з озброєнням та усіма послугами зазвичай збільшується у 1,5-2 рази, як мінімум.

Але F-15 та AH-64 цілком можуть будуть включені у допомогу США Ізраїлю у наступні роки. Або будуть вимагати витрат Тель-Авіва.

Читайте також: Хто б подумав, що розробка стратегічного бомбардувальника дасть до $1,2 млрд збитку