xcounter
#

У Польщі для самохідного міномета Rak розробили нову башту: швидкострільність збільшено вдвічі

Rak (фото:Wojsko Polskie)
Rak (фото:Wojsko Polskie)
4045

Оновлення Rak є цікавим для України, бо ЗСУ використовують такі самохідні міномети й ця система точно варта уваги

Huta Stalowa Wola продемонструвала свою нову розробку, яка призвана модернізувати самохідні 120-мм міномети Rak - нову башту з абсолютно іншою архітектурою, з новим механізмом заряджання та новою боєукладкою.

Такі нововведення збільшують швидкострільність Rak з 6-8 пострілів на хвилину, до 12-16, тобто вдвічі. Й хоча розробку показали польському Defence24, наразі розробник не розкриває всіх особливостей та деталей нової башти.

Читайте також: Як різні війська світу знищували б Кримський міст: сценарії для США, Франції та Ізраїлю
Rak нова башта
Нова башта Rak (фото: Defence24)

Зазначимо, що оригінальна конструкція артилерійської частини міномета Rak вже передбачала автоматичне заряджання, але якимось чином кількість пострілів за хвилину Huta Stalowa Wola вдалось кардинально збільшити.

Враховуючи те, що боєукладка механізму заряджання у башті вміщує якраз 20 боєприпасів, а цей показник залишився незмінним, це означає, що Rak тепер в теорії може випустити першочерговий боєзапас за 80 секунд. Але справа в тому, що на практиці він веде вогонь серіями по декілька пострілів після чого необхідно робити перерву на охолодження ствола.

Водночас для Rak, який створений мобільним саме для того, щоб не працювати з місця, а постійно змінювати позиції для унеможливлення контрбатарейної боротьби ворога, це все одно вкладається у концепцію його використання

Нова та стара башта Rak
Нова та стара башта Rak

Загальний боєкомплект машини був збільшений з 48 до 60 пострілів. Це досягається зменшенням кількості членів екіпажу машини з чотирьох осіб до трьох, при цьому тепер вогневу задачу взагалі може виконати лише дві особи - командир та водій. Дальність ведення вогню залишилась без змін - до 12 км.

Будь-яке оновлення польського самохідного міномета Rak доволі важливе для ЗСУ через те, що Варшава у квітні 2023 року повідомила про намір передати три ротні комплекти Rak. А ротний комплект - це 8 самохідних мінометів та 4 машини управління вогнем. Також ці машини отримали доволі позитивні відгуки у бійців ЗСУ.

Особливо враховуючи те, що башта міномета може бути встановлена не лише на колісні бронемашини Rosomak, а й на інші, зокрема й гусеничні машини. Й Huta Stalowa Wola пропонує встановлювати мінометну бойову частину на легку БМП Borsuk, ще на початку розробки Rak у 2000-х роках оцінювалось розміщення на шасі від САУ 2С1 "Гвоздика", а потім й німецької БМП Marder.

Читайте також: У Чорному морі побудують авіаносець для дронів, але для Португалії: замовлення вже зроблено