xcounter
#

Є нова і набагато крутіша угода для України по MQ-9 Reaper, але з тією самою перепоною, що й минулого разу

15152
MQ-9 Reaper, фото ілюстративне, джерело — U.S. Air Force
MQ-9 Reaper, фото ілюстративне, джерело — U.S. Air Force

У General Atomics вдруге пропонують Україні викупити два безпілотники MQ-9 Reaper, але потрібне "зелене світло" від Пентагону

Ще з 2022 року у медіа тягнеться історія з закупівлі чи передачі Україні такого озброєння, як безпілотники MQ-9 Reaper — найяскравішим епізодом якої стала пропозиція, озвучена виробником цих безпілотників — компанією General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) — на початку цього року.

Тоді у GA-ASI пропонували лише за один долар придбати в них два безпілотники MQ-9 Reaper, але водночас Україна мала б витратити ще 10 млн доларів на підготовку та поставку техніки, і ще по 8 млн доларів в рік — на обслуговування та підтримку.

Читайте також: MQ-9 Reaper вперше здійснив зліт та посадку з шосе: чому цей експеримент США дійсно важливий для України
MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper запускає ракету Hellfire, фото ілюстративне, джерело — U.S. Air Force
Водночас днями стало відомо, що компанія запропонувала нову угоду — за ту ж символічну суму у 1 долар Україна, крім двох БПЛА, може отримати ще й низку супутнього обладнання та послуг — таку інформацію виданню Breaking Defense на виставці AUSA-2023 повідомив головний стратег з маркетингу та комунікацій компанії Марк Брінклі.

"Ми пом’якшили це [умови], щоб покрити запасні частини, забезпечити технічну підтримку і навіть надати першочергову передачу даних", — відзначив він.

Як і минулого разу, зараз головною перепоною до того, щоб втілити в життя цю угоду, є позиція оборонного відомства США, яке має надати "зелене світло" на передачу безпілотників — Брінклі каже, що попри "численні розмови" між сторонами, результату поки що немає.

Багатофункціональний винищувач F-16
F-16, фото — U.S. DoD

Водночас як відзначає віцепрезидент GA-ASI з міжнародного стратегічного розвитку Хайме Уолтерс, з урахуванням того, що Україна зрештою отримає винищувачі F-16, то "кількість виправдань чи причин, за якими MQ-9 не можуть бути повністю погоджені для України, починають руйнуватися".

Видання також наводить й відповідь представника Пентагона, який заявив, що "наразі у нас немає додаткової інформації чи подробиць" і що оборонне відомство США співпрацює з Україною, щоб забезпечити необхідне озброєння та інше обладнання як для сьогоднішніх потреб, так і для довготривалої оборони.

Читайте також: Нідерланди закуповують ударні БПЛА MQ-9 Reaper: оголошена вартість та кількість дронів