xcounter
#

Нідерланди закуповують ударні БПЛА MQ-9 Reaper: оголошена вартість та кількість дронів

1942
MQ-9 Reaper (фото: US DoD)
MQ-9 Reaper (фото: US DoD)

Завдяки новому контракту повітряні сили Нідерландів подвоять свій флот MQ-9 Reaper

Нідерланди отримали згоду від США щодо закупівлі ударно-розвідувальних БПЛА MQ-9A Reaper у версії Block 5, який є сучасною серійною версією дрона. Відповідно заяви Агентства з оборонної співпраці США (DSCA), мова йде про контракт на 4 дрони та три наземних станції управління, інше супутнє обладнання, запасні частини, навчання та інші послуги.

У контракт також входить вісім додаткових оптико-прицільних станцій AN/DAS-4, до 20 радарів Lynx AN/APY-8, а також неназвана кількість РЛС Selex Seaspray та SeaVue, які встановлюються у контейнерах під фюзеляжем.

Читайте також: Тисяча БМП CV90 для України: у новітній версії MkIV контракт може обійтися аж у 10 млрд доларів
MQ-9 Reaper SeaVue
MQ-9 Reaper з РЛС SeaVue (фото: Raytheon)

Така значна кількість додаткового обладнання пов'язана з тим, що Нідерланди вже замовляли 2018 році чотири MQ-9 Reaper, отримання яких розпочалось у 2022 році, й додаткове оснащення сенсорами призначено й для цих дронів. Окрім того, тоді були замовлені дрони без озброєння, а у нове - закладено пілони M229 для запуску ракет Hellfire Longbow.

Водночас вартість загального контракту становить 611 млн доларів. В умовах закупівлі додаткових радарів доволі важко відокремити реальну вартість одного БПЛА у повній комплектації, й тому ціна одного MQ-9 Reaper за цією угодою становитиме 152,7 млн доларів лише виключно умовно.

Зазначимо, що вартість минулої партії була оцінена у 339 млн доларів за рахунок того, що у 2015 році DSCA видало дозвіл саме з таким цінником. Але фінальна вартість контракту так й не була розголошена.

Читайте також: Оновлений перспективний корейський танк K3: футуризму стало менше, але загальна тенденція залишилась