xcounter
#

Іспанія тренувалась збивати дрони із Patriot та HAWK, і схоже з підказками від ЗСУ

7429
ЗРК Patriot іспанської армії, фото з відкритих джерел
ЗРК Patriot іспанської армії, фото з відкритих джерел

Або дещо про форми переймання досвіду від ЗСУ до армій країн НАТО

Армія Іспанії протягом 11-16 травня 2024 року провела масштабні навчання своїх підрозділів протиповітряної оборони по темі протидії безпілотним літальним апаратам ворога. Для цих навчань іспанські військові сформували зведену тактичну групу Halcon, до складу якої ввели розрахунки ЗРК MIM-23 Hawk із 73-го зенітно-ракетного полку, батарею Patriot із складу 74-го зенітно-ракетного комплексу та комплекси протидії БПЛА Cervus зі складу 71-го зенітно-ракетного полку.

Зазначається, що під час цих навчань іспанська армія мала на меті відпрацювати протидію дронам саме в тому форматі, як це має місце у війнах сучасності. І заодно – перевірити готовність своїх зенітників знищувати ці самі БПЛА, йдеться в публікації Infodefensa.

Читайте також: Армія США визначається з майбутнім своєї артилерії, є три пріоритетні напрямки

Від Defense Express тут додамо – якщо уважно прочитати зміст згаданої вище публікації, то можемо заодно припустити, що під час цих протидронових навчань іспанські військові навряд чи діяли без підказок зі сторони зенітників ЗСУ, які могли бути отримані під час прямої взаємодії.

Сама Іспанія не тільки виділяла Україні засоби ППО, як то наприклад зенітно-ракетні комплекси MIM-23 HAWK чи ракети до комплексів Patriot, але й тренувала бійців нашої протиповітряної оборони також. Зокрема, у березні цього року ми розповідали про те, що Іспанія вчила наших зенітників на Hawk та Patriot, а тепер буде і на NASAMS теж.

А далі ми можемо пригадати момент, який доволі спливав у західних ЗМІ в публікаціях про підготовку військових ЗСУ на полігонах в Європі – це завжди процес, де нові знання отримують не тільки наші захисники, але й західні інструктори також.

Іспанський комплекс протидії БПЛА Cervus, фото - Escribano

Тим більш, тут привертає окрему увагу не тільки ешелонованість засобів протиповітряної оборони, яку вибудували іспанські військові під час навчань – Patriot, HAWK та антидронові комплекси Cervus. Але й також – сама тривалість навчань, тобто п’ять днів. Можливо, тут заодно закладалась підготовка до тривалих бойових чергувань, які можуть затягнутись навіть на кілька діб в режимі "нон-стоп".

Раніше Defense Express розповідав про те, що Іспанія буде робити компоненти до PAC-3 MSE, які позитивно показали себе в Україні проти російських ракет.

PAC-3 MSE, фото U.S. DoD
Читайте також: Армія Польщі має в батальйоні 58 танків чи БМП, вивчає варіант на 44 машини