xcounter
#

Що це можуть бути за ракетні двигуни до CRV-7, понад 80 тисяч яких Канада планує передати Україні

37956
Пуск CRV7 з Harrier
Пуск CRV7 з Harrier

Що треба розуміти про особливості допомоги від канадських військових для ЗСУ

Уже пішли повідомлення в наших ЗМІ про те, що Канада в рамках формату "Рамштайн" планує в наступні кілька місяців поставити Україні 80 840 ракетних двигунів CRV-7 та 1300 бойових частин до них на додачу до уже раніше переданих 2160 ракетних двигунів CRV-7.

Крім того, канадське оборонне відомство планує передати 970 кулеметів, які циркулюють під позначенням C6 та 10,5 тисяч пістолетів калібру 9-мм, і також – певну кількість списаних бронемашин, 29 одиниць M113 та 64 одиниці Coyote LAV.

Читайте також: Бундесвер обіцяв 12 PzH 2000 до кінця 2024 року, тепер німці уточнили графік, і це радує мало
Канадський LAV-25, ілюстративне фото з відкритих джерел

Найбільш важливою насправді деталь у тому, що Канада в наступні 5 років готова виділити 389 мільйонів доларів на підготовку наших авіаторів для застосування F-16. Тут можемо припустити, що для такої підготовки можуть бути залучені зокрема підрядники з приватної військової компанії Top Aces, котра має канадську "прописку" і володіє своїм флотом "демілітаризованих" F-16.

Бо у всякому разі, своїх F-16 Королівські ВПС Канади не мають, але навряд чи ця країна в даному випадку обмежиться лише просто фінансуванням необхідних потреб в рамках підготовки пілотів ЗСУ для застосування F-16.

Однак наведені вище номенклатури по озброєнні для нашого війська виглядають як мінімум дивно, і в цьому варто розібратись окремо, і ми почнемо із "ракетних двигунів CRV-7".

F-16 канадської військової приватної компанії Top Aces, літо 2021 року, фото з відкритих джерел

Якщо просто лише попрацювати з відкритими джерелами даних, то можемо діти до висновку, що в даному випадку йдеться скоріше про те, що ми замість безпосередньо некерованих реактивних снарядів CRV-7 отримаємо лише двигуни від них, та обмежену кількість бойових частин.

Певна логіка в цьому є, оскільки канадська сторона раніше публічно заявляла, що згадані вище некеровані реактивні снаряди CRV-7 уже вичерпали нормативний строк служби, тому навіть їх процес транспортування може бути небезпечним. Відповідно, якщо там демонтувати бойові частини, і залишити тільки двигуни, ці реактивні снаряди ймовірно можна буде спорядити новими боєзарядами на потужностях в Україні або в інших країнах Європи.

Щодо позначень по іншим зразкам озброєнь від Канади, які плануються до передачі для ЗСУ, картина виглядає так. Під позначенням C6 може критись місцева локалізація ручного кулемета FN MAG, що має повне позначення C6 GPMG, ну а під Coyote LAV – колісні бронемашини LAV-25, виробництво яких стартувало ще у 1980-х роках.

А щодо списаних M113 від Канади слід нагадати, що осінню 2023 року взагалі була концепція відновити ці машини та відправити для ЗСУ, але схоже, що відновити працездатність цих бронетранспортерів виявилось неможливим.

Читайте також: Про що нам говорять кадри СУ-24М з невідомим КАБом, і на що це найбільше схоже