xcounter
#

Хто має майже 70 зайвих бронетранспортерів і чому їх ще не відправили в Україну

17782
Фото — Володимир Скоростецький, АрміяInform
Фото — Володимир Скоростецький, АрміяInform

Вже навіть знайшлася компанія, яка готова ремонтувати ці машини з темпом до восьми на місяць, але питання в тому, в якому реально стані знаходяться бронетранспортери

Канадське військо має у себе в запасі одразу 67 старих бронетранспортерів, які стоять на зберіганні та очікують, коли їх зрештою утилізують або ж використають як донорів для обслуговування інших бронетранспортерів — втім, є також варіант, що ці машини можуть відправитися в Україну, але в цій історії, як завжди, є свої нюанси.

БТР M113 ЗСУ
БТР M113 з турецьким бойовим модулем на озброєнні ЗСУ, фото — стоп-кадр з відео пресслужби 1-ї окремої бригади спеціального призначення ім. Івана Богуна

Розпочати варто з того, що, як відзначають в оборонному відомстві Канади, всі ці 67 бронетранспортерів знаходяться в "поганому стані" і що канадці вже мають плани із заміни цих застарілих машин на нові броньовані машини підтримки ACSV (Armoured Combat Support Vehicle), виробництво яких стартувало у серпні 2020 року, розповідають у виданні CBC.

Читайте також: "Протитанкові тачанки" за досвідом війни в Україні: канадці обирають поєднання ПТРК TOW з багі

Разом з тим, у компанії Armatec Survivability кажуть, що вона може оновити ці "зайві" бронемашини, щоб потім відправити їх в Україну, і, як заявив оборонний критик Джеймс Безан, зацікавленість у запропонованому проєкті вже висловили США та Австралія, які також хочуть відправити свої надлишки техніки в ЗСУ.

Як відзначають у компанії Armatec Survivability, вони можуть відновлювати бронетранспортери M113 з темпом до восьми машин на місяць. Тобто на 67 машин у них має піти трохи більш як вісім місяців, а кошти на відновлення пропонують взяти з коштів, які федеральний уряд Канади виділив для України на цей бюджетний рік.

Відомо, що міністерство оборони Канади ознайомилося з пропозицією Armatec Survivability з відновлення бронетранспортерів M113 для України, але рішення поки що не прийнято і наразі взагалі незрозуміло, позитивно чи негативно його сприйняли у оборонному відомстві — ба більше, там вже натякнули на те, що остаточне рішення будуть узгоджувати політики, а не військові.

Водночас в оборонному відомстві заявили, що озброєння, яке Канада виділяє для України, має не тільки бути придатним для бойових дій, але й "відповідати конкретним вимогам" і що українці повинні вміти використовувати та мати ресурси та можливості для обслуговування.

Це твердження, з одного боку, виглядає дивним, бо ЗСУ вже експлуатують сотні цих бронетранспортерів на полі бою, а з іншого — дійсно залишається актуальним питання, наприклад, запасних частин для обслуговування цих машин і тут можна розглянути варіант, коли частину канадських M113 можна використати як донорів запчастин і для українських машин.

бронетранспортер M113
Фото: Міноборони України

В усій цій історії насправді ключовим питанням залишається те, наскільки реально критичний стан тих 67 бронетранспортерів M113, з якими хоче попрощатися Канада, і у скільки може стати ремонт такої техніки — з урахування звісно, того, що ці бронетранспортери аж ніяк не будуть зайвими для наших військових, які залишають позитивні відгуки про цю техніку з огляду на досвід експлуатації на полі бою проти російського окупаційного війська.

Бо, наприклад, вже є сумний досвід з танками Leopard 1A5, коли з 20 поставлених танків лише вісім були безпроблемними, проблеми з двома начебто Україна може вирішити самостійно, а от 10 машин довелося відправити назад, щоб усунути виявлені у машинах технічні проблеми.

Leopard 1A5 в строю ЗСУ
Leopard 1A5 в строю ЗСУ, фото — АрміяInform

Тож перед передачею техніки, яка вже дійсно може перебувати у небоєздатному стані краще витратити трохи більше ресурсів і часу на те, щоб оцінити її реальний стан і зробити виважений висновок стосовно можливості її подальшого відновлення, щоб вона могла бути дійсно боєздатною одиницею, а не кататися по ремонтах.

Читайте також: Як Канада воювала на своїх Leopard 1C2 в Афганістані, і що це може "підказати" ЗСУ