xcounter
#

А чи є в Канади свої F-16, і це інтрига, як вона вчитиме пілотів ЗСУ

2980
F-16 канадської військової приватної компанії Top Aces, літо 2021 року, фото з відкритих джерел
F-16 канадської військової приватної компанії Top Aces, літо 2021 року, фото з відкритих джерел

Поворот настільки цікавий, що тут можна будувати лише припущення

Під час свого виступу в парламенті Канади прем’єр-міністр цієї країни Джастін Трюдо оголосив про приєднання до коаліції по F-16 для України. В рамках цього Канада направить інструкторів, які навчатимуть пілотів та авіатехніків ЗСУ, "щоб максимізувати використання переданих винищувачів". При цьому відомо, що така авіаційна допомога увійшла у вартість нового пакету військової допомоги від Канади для України загальною вартістю 483 мільйони доларів США.

Але ж це насправді була дуже інтригуюча заява від Трюдо, і можливо найбільш інтригуючий момент у всій історії з "авіаційною коаліцією" для України. Бо раз на то пішло, в Канади нема своїх F-16, відповідно виникає питання, чи є у цієї країни свої інструктори, які б могли навчати на цей літак.

Читайте також: РФ поставила бомбомет РБУ-6000 на МТ-ЛБ, і це дуже дивна зброя (фото)
F/A-18 та Airbus A310 канадських ВПС, зображення з відкритих джерел

Якщо брати дані із The Military Balance 2023, Канада має на озброєнні лише багатоцільові літаки F/A-18 Hornet, 96 літаків цього типу всіх модифікацій станом на початок цього року. Літаки типу F-16 канадські ВПС ніколи не мали на озброєнні.

Але натомість свої "демілітаризовані" F-16 має приватна військова компанія з "канадською пропискою" Top Aces, котра весною 2021 року викупила у ВПС Ізраїлю аж 29 літаків F-16A/B Netz списаних ще в 2016 році. І що важливо, уже у відкритому доступі є дані про те, що канадська Top Aces використовувала свої F-16 в ролі "агресорів" під час навчань ВПС США, для чого на ті літаки й були нанесені червоні зірки.

F-16 канадської військової приватної компанії Top Aces, літо 2021 року, фото з відкритих джерел

На цьому тлі ми цілком можемо припустити, що Канада насправді для підготовки наших льотчиків на F-16 з певною ймовірністю може скористатись послугами приватних контракторів із Top Aces. І саме тому в цьому питанні йшлося і про фінансову складову також.

Але з певною ймовірністю також ми і не можемо виключати, що в цій історії Канада могла просто закласти гроші на оплату послуг іншого приватного контрактора, уже залученого для навчання наших льотчиків на F-16 – компанії Draken International.

Обслуговування F-16 у Миргороді, 2011 рік

Тут також варто наголосити на тому, що насправді Канада дуже тривалий час могла готуватись до входження в "авіаційну коаліцію" по F-16 для України, і цей процес займав мінімум кілька місяців. Бо можемо пригадати заяву від уже екс-міністра оборони України Олексія Рєзнікова, зроблену в липні 2023 року про те, що Канада заявила готовність допомогти із розгортанням інфраструктури під F-16 в нашій країні.

А уже на початку вересня цього року один із профільних канадських ресурсів уже повідомляв про те, що Канада "все ще працює над тим, як внести свій вклад у процес навчання українських пілотів на F-16".

Спільний проліт Су-27 та F-16 під час навчань в Україні, 2011 рік, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Проблеми з Leopard 1, тести F-16 "з дороги посеред лісу", як РФ зі стрілецької зброї "збиває" Storm Shadow та інші новини й події тижня