xcounter
#

Проблеми з Leopard 1, тести F-16 "з дороги посеред лісу", як РФ зі стрілецької зброї "збиває" Storm Shadow та інші новини й події тижня

2833
F-16 ПС Польщі (фото: 2 Skrzydło Lotnictwa Taktycznego)
F-16 ПС Польщі (фото: 2 Skrzydło Lotnictwa Taktycznego)

Більша частина Leopard 1 для України виявилася проблемними, поляки протестують F-16 в експлуатації "з дороги посеред лісу"та інші матеріали й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Нюанси з кадрами в американських повітряних силах

Американські профільні ресурси поширили, на перший погляд, доволі малозначущу новину. Командира однієї із ескадрилій стратегічних бомбардувальників B-1B Lancer зі складу 7-го бомбардувального авіакрила у званні підполковника звільнили лише за 2 місяці після вступу на цю посаду.

Читайте також: У РФ заморозили розробку нової ракети "Змеевик" та всі інші "аналоговнєтні" проєкти
Пуск крилатої ракети AGM-158 LRASM із бомбардувальника B-1B Lancer
Пуск крилатої ракети AGM-158 LRASM із бомбардувальника B-1B Lancer, ілюстративне фото від Lockheed Martin

Відомо, що цей підполковник до призначення на посаду командира ескадрильї мав посаду заступника начальника штабу 7-го авіакрила, а зняли його з керування ескадрильєю не просто за проявлену профнепридатність, а тому що "він втратив впевненість у можливості керування ескадрильєю". І якщо в США командира ескадрильї B-1 зняли за 2 місяці, то не дивно що в них навіть нема мови бомбити РФ.

Для чого РФ планує зробити 70 Ту-214 на заводі, де складають Ту-160

Влітку 2022 року уряд РФ ухвалив програму розвитку цивільного літакобудування, за якою з 2023 по 2030 року підприємства російської авіагалузі мають випустити загалом до 500 цивільних літаків усіх типів.

Ту-160
Викатка із заводського цеху рашистського Ту-160, виготовленого із "заготовок" часів СРСР, 30 грудня 2022 року

Звісно, левова частка в цій історії припадає на розпіарені проекти МС-21 та SSJ-100 (270 та 142 екземпляри відповідно). Хоча тут виглядає дуже показовим те, що росіяни за 4 роки та 2 мільярди доларів затрат так і не змогли повністю імпортозамістити той же SSJ-100. Але для нас більший інтерес в цій історії складає пункт, що до 2030 року росіяни планують виготовити 70 літаків типу Ту-214 на потужностях КАПО, що заодно займається складанням Ту-160М із заготовок радянських часів та ремонтом і модернізацією Ту-22М3.

Поляки протестують F-16 в експлуатації "з дороги посеред лісу"

Міноборони Польщі повідомило про проведення доволі специфічних авіаційних навчань Route 604, які мають на меті відпрацювати експлуатацію бойових літаків з резервних баз, які створені на звичайних дорогах.

F-16
F-16 під час посадки з аерофінішером (фото: US DoD)

Для цього з 18 вересня по 3 жовтня буде перекрита ділянка траси 604 між Русково [Ruskowo] та Пшезьдзенк-Великий [Przeździęk Wielki] Вармінсько-Мазурського воєводства що на північному сході країни. Зазначається, що протягом доволі тривалих навчань буде відпрацьована експлуатація на цій ділянці дороги винищувачів F-16 та МиГ-29, винищувачів-бомбардувальників Су-22, транспортних C-130, C-295 та M28, а також учбово-бойових М-346.

Проблеми з Leopard 1

Попри те, що про передачу до ЗСУ перших танків Leopard 1 було оголошено з боку німецького уряду ще у липні, з цими машинами вже виникли проблеми.

Leopard 1A5
Leopard 1A5 в строю ЗСУ, вересень 2023 року, фото - АрміяInform

Вона стала публічною під час передачі чергової партії з 10 машин, яку було оголошено наприкінці серпня. Але фактично вона не відбулась й танки продовжують залишатися у Польщі, бо українська сторона вирішила їх не приймати.Згодом Міноборони Данії визнало проблеми з Leopard 1A5.

Міноборони РФ почало зі стрілецького озброєння "збивати" HIMARS та Storm Shadow

На фоні підтвердженого успішного удару крилатих ракет Storm Shadow по резервному командному пункту ЧФ РФ у окупованому Криму, у міноборони РФ знову вирішили "позбивати" всі ракети. Але, з огляду на те, що постійні звіти про перехоплення та пояснення, що величезні стовпи диму - це лише "займання трави", вирішили додати більше деталей.

Й відповідно до офіційного повідомлення з Москви, тепер HIMARS, "Смерч" та Storm Shadow збиваються у РФ просто зі стрілецького озброєння. І мова одразу йде про чотири крилаті ракети та п'ять снарядів до реактивних систем, які були за допомогою стрілецького озброєння "перехоплені" разом із засобами РЕБ та ППО.

Читайте також: "Нептун" дійсно модернізують та розвивають, але є одна ключова проблема