xcounter
#

"Нептун" дійсно модернізують та розвивають, але є одна ключова проблема

8742
"Нептун"
"Нептун"

Попри наявність розробки існує ще один важливий фактор - наявність потужних виробничих ліній для того, щоб ця зброя стала масовою

Українська протикорабельна ракета "Нептун" від ДККБ "Луч" дійсно знаходиться у постійному розвитку і з доволі високою долею вірогідності використовується для ударів по наземних цілях. Хоча поки ця інформація офіційно не підтверджена й спирається виключно на анонімні джерела у Силах оборони України.

Але очільник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов у інтерв'ю для The Drive повідомив, що "Нептун" дійсно знаходиться "у процесі розвитку, яке триває досі і вони вдосконалюються і вдосконалюються".

Читайте також: Скільки треба ATACMS та чому Abrams для виваженого використання - головне з інтерв'ю Буданова

Нептун

І саме такий "Нептун", разом із дронами-камікадзе, використовується для того, щоб спочатку знищити об'єкти протиповітряної оборони противника, а потім вже у цей пролам бити по інших об'єктах. Зазначимо, що про успішну комбіновану атаку дронами та "Нептуном" по С-400 під Євпаторією 14 вересня говорили джерела в СБУ.

Але відносно саме української ракети є одна й дуже суттєва проблема, на якій акцентував Кирило Буданов: "ми не маємо ліній для їх виробництва".

Тобто ситуація відносно "Нептуна" фактично аналогічна ATACMS - важлива не лише наявність самих ракет, а їх кількість, при цьому найкраще зіграти свою роль американська ракета, яка все ще офіційно не передана, зможе лише у випаду, якщо мова буде йти про сотню ракет.

Таким чином, питання збільшення виробництва ракет "Нептун" у нових версіях є вкрай критичною та складною задачею, яка впирається у те, що всі українські оборонні підприємства знаходяться під прицілом далекобійних ракетних атак. І в той час, коли сам процес налагодження серійного виробництва у мирний час вже є складною комплексною задачею, теперішні умови роблять його на порядки складнішим.

Читайте також: У США порахували, що лише кожен другий F-35 боєздатний та оголосили причини