xcounter
#

Поляки протестують F-16 в експлуатації "з дороги посеред лісу": щоправда саму дорогу дуже сильно адаптували

F-16 ПС Польщі (фото: 2 Skrzydło Lotnictwa Taktycznego)
F-16 ПС Польщі (фото: 2 Skrzydło Lotnictwa Taktycznego)
28317

За часи Холодної війни у Польщі було 22 резервні аеродроми на дорогах, але ця мережа була занедбана, Варшава вклала кошти у її відбудову й тепер починає привчати пілотів до умов реальної війни

Міноборони Польщі повідомило про проведення доволі специфічних авіаційних навчань Route 604, які мають на меті відпрацювати експлуатацію бойових літаків з резервних баз, які створені на звичайних дорогах.

Для цього з 18 вересня по 3 жовтня буде перекрита ділянка траси 604 між Русково [Ruskowo] та Пшезьдзенк-Великий [Przeździęk Wielki] Вармінсько-Мазурського воєводства що на північному сході країни. Зазначається, що протягом доволі тривалих навчань буде відпрацьована експлуатація на цій ділянці дороги винищувачів F-16 та МиГ-29, винищувачів-бомбардувальників Су-22, транспортних C-130, C-295 та M28, а також учбово-бойових М-346.

Читайте також: Боєприпаси на 400 млн євро від Німеччини, але без Taurus: скільки це у снарядах
Су-22
Су-22 ПС Польщі (фото: 4 Skrzydło Lotnictwa Szkolnego)

Серед перелічених літаків особливу увагу привертає F-16, навколо якого існує певна думка у тому, що це чутлива до експлуатації машина, яка має базуватися лише на кришталево чистих смугах. Хоча насправді експлуатація F-16 з трас не є чимось унікальним та є базовою можливістю. При цьому F-16 навіть сідає аерофінішером, щоб скоротити довжину пробігу.

F-16 аерофінішер
F-16 під час посадки з аерофінішером (фото: US DoD)

Але необхідно розуміти, що навіть коли говориться про експлуатацію з трас, мова не йде про використання звичайних доріг. Навіть коли мова йде про шведський Gripen. Бо спеціально для цього Швеція створювала цілу мережу резервних аеродромів за програмою Flygbassystem - Bas 90, чому присвячений окремий матеріал.

І коли мова йде про дорогу посеред лісу, то мова йде саме про такий резервний аеродром Wielbark DOL, який є частиною провінціальної дороги q дійсно знаходиться посеред лісу. Він був створений ще за часи Варшавського договору й був частиною мережі з 22 таких резервних смуг.

Після розпаду СРСР ця мережа була фактично закинута. І у 2019 році Wielbark DOL виглядав наступним чином:

Тобто стан ділянки ще декілька років тому не відповідав можливостям експлуатації будь-якої авіації, не те що винищувачів - мала ширина, ліс дуже близько до полотна, яке навряд чи могло витримати масу винищувача з його питомим тиском шасі.

Але у 2021 році здійснено повне відновлення резервного аеродрому, який тепер виглядає так:

Також можливо навести супутникові знімки до реконструкції та після:

Wielbark DOL
Wielbark DOL

І за цих умов звісно складно говорити про те, що це навіть просто спеціальна ділянка траси, водночас це все одно резервний аеродром створений на звичайному автомобільному шляху. А одночасно з цим говорить про те, що Варшава поступово відновлює свою мережу резервних авіабаз занедбану протягом останніх 30 років.

Читайте також: Для чого РФ планує зробити 70 Ту-214 на заводі, де складають Ту-160