xcounter
#

Боєприпаси на 400 млн євро від Німеччини, але без Taurus: скільки це у снарядах

PzH 2000 (всі фото: Bundeswehr)
PzH 2000 (всі фото: Bundeswehr)
8632

Новий й доволі вагомий за ціною пакет озброєння від Німеччини вочевидь буде сконцентрований на боєприпасах, хоча у ньому перелічена й неназвана бронетехніка

Берлін готує новий пакет озброєння для України, який відрізняється доволі вагомою ціною у 400 млн євро. Про це повідомив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

У інтерв'ю Bild він зазначив, що мова йде про артилерійські та мінометні боєприпаси, а також реактивні снаряди, бронетехніку, системи розмінування, теплий одяг та генератори. Але на пряме питання чи буде у цьому пакеті крилаті ракети Taurus він зазначив, що німецький уряд поки не прийняв цього рішення.

Читайте також: Для чого РФ планує зробити 70 Ту-214 на заводі, де складають Ту-160

Водночас загальна вартість озброєння дійсно говорить про його значний розмір. Наприклад, у пакет озброєння від Берліна вартістю 1 млрд євро, який був оголошений у січні цього року, увійшла "німецька частина" ЗРК Patriot (який передавався спільно з Нідерландами), 7 самохідних установок Gepard, ЗРК Iris-T SLM та 40 БМП Marder.

БМП Marder
БМП Marder

Й звісно валова частина цього пакету припала на зенітні ракетні комплекси. Але наразі акцент зроблений саме на боєприпасах, в той час, коли передача бронетехніки може містити лише вже відомі додатково замовлені Marder та Leopard 1. І хоча який відсоток витрат припаде саме на постачання снарядів не відомо, але якщо мова йде про 75% від вартості, тобто 300 млн євро, то мова йде про доволі значну кількість снарядів.

Відома експортна вартість 155-мм виробництва Expal Systems SA, який тепер входить у Rheinmetall за грудень 2022 року і вона становила 3,3 тисячі євро за один 155-мм боєприпас. Можливо це замовлення було зроблено на піку вартості, бо зараз оборонні компанії активно нарощують їх виробництво, як у Європі, так й у США, при цьому американські компанії йдуть з випередженням графіку. Але це говорить, що за половину від вартісного показника нового пакету допомоги можливо замовити від 90 тисяч 155-мм боєприпасів.

PzH 2000
PzH 2000

Враховуючи те, що у пакет входять ще й мінометні міни та реактивні снаряди, а відносно артилерійських не факт, що мова йде лише про 155-мм калібр, то остаточна кількість всіх боєприпасів які можуть увійти у пакет допомоги не піддається калькуляції.

Але німецький уряд вкрай педантично підходить до публікації всієї допомоги, можливо навіть із зайвою деталізацією до одиниці. І відповідно до звіту за весь час Німеччина передала Україні 18 510 артилерійських снарядів у калібрі 155 мм. Й таким чином, якщо брати порядок переліченого Пісторіусом озброєння, як ознаку того, що цей пакет озброєння буде саме "боєприпасним", то мова йде про значне збільшення цих постачань від Берліна.

Також треба враховувати, що мова навряд йде про одномоментну передачу, як у випадку з програмою президентського вилучення у США, коли зброя передається з запасів власної армії, а, скоріш за все, про замовлення в оборонних компаній, що означає додатковий час на його отримання Україною.

Оновлено:

Згодом був оголошений повний перелік озброєння у пакеті допомоги, який дійсно виявився "боєприпасним". Зокрема у нього увійшло близько 140 тисяч боєприпасів різних типів, а саме:

  • 105 тисяч 120-мм мінометних мін
  • 30 тисяч 155-мм осколково-фугасних боєприпасів та ще 3800 димових
  • 480 протитанкових мін АТ-2

Також у пакет допомоги увійшли 200 MRAP, одяг, запасні частини, а також 50 БПЛА.

Читайте також: ЗСУ мають некеровані снаряди Vulcano, але повинен бути й крутіший варіант на 70 км