xcounter
#

Rheinmetall відновить ще 40 БМП Marder для ЗСУ, розкривши темпи робіт

БМП Marder (всі фото: Bundeswehr)
БМП Marder (всі фото: Bundeswehr)
3078

Для німецької компанії Rheinmetall це буде вже не перший контракт з відновлення бойових машин піхоти Marder для України

Україна отримає від Німеччини ще 40 БМП Marder, які вже знаходяться у строю Збройних Сил України. Як офіційно повідомив німецький оборонний гігант Rheinmetall, уряд країни надав відповідне доручення у серпні 2023 року. Сума контракту характеризована, як "двозначне число у млн євро".

Для Rheinmetall це вже буде друге замовлення на 40 БМП Marder після передачі двох партій по 20 машин у березні та червні цього року. Але це не загальна кількість цих БМП, які були передані Німеччиною. У детальному урядовому звіті фігурують позначки щодо передачі 40 Marder із запасів Бундесверу та промисловості, а також ще 60 таких БМП, які були замовлені в оборонних компаній (такі постачання можуть бути у стадії виконання).

Читайте також: Sea Breeze 23.3 розпочався: чи треба від них очікувати зменшення загрози від ударів РФ по Дунаю
БМП Marder

Також не всі Marder мають проходити через Rheinmetall, бо частково вони постачають з Бундесверу, який має ці машини на озброєнні. За даними Military Balance станом на 2022 рік мова у строю знаходилось 330 одиниць Marder у версіях A3, A4, A5. Й таким чином передача саме із запасів німецької армії навряд потребує участі оборонних компаній.

Також повідомлення Rheinmetall містить й вкрай важливу деталь - пропускну спроможність компанії у відновленні цих БМП. Вона складає 10 машин на місяць за рахунок роботи підрозділів компанії в містах Унтерлюс та Кассель.

Нагадаємо, що Marder був розроблений у 60-х роках, а у серію машина пішла у 1971 році. При цьому повна строювалась за концепцією, яка об'єктивно зараз вважається основною - забезпечення захисту від автоматичних гармат. І вже у версії Marder 1A3 лобова броня захищає від радянських 30-мм снарядів. А це означає, що ця БМП має вагу у 33,5 тонни й не може долати водні перешкоди вплав. При цьому машина за рахунок 600-сильного дизелю від Mercedes-Benz має питому потужність на рівні 18 к.с./т, що співставно з показником радянських танків.

Головним озброєнням Marder є 20-мм гармата Rheinmetall Mk 20 RH-202. І попри застарілий калібр це насправді чудова зброя, якої цілком достатньо для знищення легкої бронетехніки противника. Значна початкова швидкість снаряда у 1100 м/с, швидкострільність до 800-1000 пострілів за хвилину - все це робить її вкрай ефективно. Але головний її недолік - відсутність стабілізації. Тому на практиці вогонь ведеться короткими чергами з місця.

Завдяки постійним модернізаціями, наймасовіша з яких A3 проходила наприкінці 80-х та 90-х, Marder має доволі довершені прицільні прилади із балістичним обчислювачем, лазерним далекоміром, денним та нічними каналами. Також у розпорядженні екіпажу є ПТРК Milan, вогонь з якого, щоправда необхідно вести висунувшись з башти.

Читайте також: F-16 можуть бити окупантів вже взимку, але це дуже оптимістичний прогноз і зовсім незначна кількість літаків