xcounter
#

F-16 можуть бити окупантів вже взимку, але це дуже оптимістичний прогноз і зовсім незначна кількість літаків

2237
F-16, всі фото — U.S. Air Force
F-16, всі фото — U.S. Air Force

Українські пілоти та інші фахівці вже розпочали навчання на винищувачі F-16, і ці літаки можуть взяти участь у бойових діях вже зовсім скоро

Українські пілоти на багатофункціональних винищувачах F-16 вже взимку можуть взяти участь у бойових діях — такі оптимістичні прогнози повідомляє видання The Wall Street Journal з посиланням на неназваних осіб з військового керівництва України.

F-16 винищувач Україна
Лютий 2024 року — оптимістичні прогнози, коли перші F-16 будуть брати участь у бойових діях

Так, там впевнені, що вже в лютому, тобто орієнтовно через 5 місяців, декілька досвідчених пілотів Повітряних Сил ЗСУ, що добре знають англійську мову, можуть бути готові до польотів, кажуть у The Wall Street Journal.

Читайте також: Озвучено реалістичні строки, коли Україна отримає перші F-16 від Нідерландів та за яких умов це може бути

Разом з тим, у виданні також відзначають, що американська сторона дає не настільки позитивні прогнози щодо того, як швидко Україна зможе кинути в бій перші літаки F-16 і говорить про як мінімум середину 2024 року, якщо не пізніше.

F-16
F-16

Хоча і в США озвучують різні оцінки щодо того, як швидко українські пілоти можуть опанувати F-16 — наприклад, низка посадовців наголошують на рівні англійської, що необхідний для навчання пілотів, водночас Бен Ходжес, командувач сухопутними військами США в Європі у відставці, зауважує, що важливість цього питання перебільшена, і що за словами одного з офіцерів Повітряних сил США, льотну підготовку можна завершити досить швидко — за три місяці.

Водночас складнішим за навчання пілотів може виявитися підготовка техніків та іншого обслуговуючого персоналу, від яких також вимагається знання англійської і без яких, звичайно, експлуатувати F-16 в Україні аж ніяк не вийде.

Нагадаємо, станом на сьогодні вже три країни погодилися передати Україні свої винищувачі F-16 — це Нідерланди (передають майже всі 42 винищувачі, за винятком декількох літаків, які будуть використовуватися для навчання), Данія (передають 19 винищувачів) і Норвегія (може виділити за різними прогнозами від 5 до 12 винищувачів).

Читайте також: США в 2019 році збивали дрон ракетою APKWS з F-16, і це знадобиться нам в 2024 році