xcounter
#

ЗСУ мають некеровані снаряди Vulcano, але повинен бути й крутіший варіант на 70 км

9991
ЗСУ ведуть вогонь з німецької САУ PzH 2000, фото —  43-ї окремої артилерійської бригади ЗСУ
ЗСУ ведуть вогонь з німецької САУ PzH 2000, фото — 43-ї окремої артилерійської бригади ЗСУ

Артилерійські 155-мм снаряди Vulcano існують у двох версіях, і питання в тому, який саме боєприпас "засвітився" в руках українських артилеристів

У мережі з’явилося відео, яке свідчить про те, що українські військові зі своїх самохідних артилерійських установок PzH 2000 б’ють окупантів артилерійськими снарядами Vulcano розробки італійської OTO Melara (Leonardo) у співпраці з німецькою Diehl Defence.

Постачання цих 155-мм боєприпасів ЗСУ замовили ще понад рік тому, у серпні 2022 року — йшлося про 255 снарядів Vulcano, поставку мали профінансувати Німеччина та фонди Європейського Союзу.

Читайте також: САУ PzH 2000 у руках ЗСУ зробила рекордну кількість пострілів: у Rheinmetall кажуть про показник у 20 000

Тоді головним питанням щодо цих боєприпасів було про те, а яку ж саме версію закупили Збройні Сили України — некерований Vulcano Ballistic Extended Range або ж BER, який залежно від довжини ствола гармати має максимальну дальність від 36 км (39 калібрів) до 50 км (52 калібри) або ж удосконалена керована версія Vulcano Guided Long Range або GLR з дальністю у 55 км (39 калібрів) і 70 км (52 калібри).

155-мм артилерійські снаряди Vulcano
155-мм артилерійські снаряди Vulcano, інфографіка від Leonardo

На оприлюдненому відео, де наші військові використовують ці 155-мм боєприпаси Vulcano, ми можемо побачити, що йдеться саме про некеровану версію — BER або ж Ballistic Extended Range, які з PzH 2000 можуть бити на відстань у 50 км.

Втім, цілком ймовірно, що Збройні Сили також мають і керовану версію GLR — як раніше розповідав Defense Express, на цей факт натякає те, що у списку оборонної допомоги від Німеччини є пункт "10 laser target designators and portable fire control modules for VULCANO artillery ammunition" — тобто лазерні підсвітлювачі для 155-мм боєприпасів Vulcano, які потрібні якраз для версії GLR з максимальною дальністю 70 км.

Читайте також: Скільки зараз коштує сучасна 155-мм САУ: приклади німецької PzH 2000, корейської K9 та французького Caesar