xcounter
#

У Німеччини виправили згадку про лазерний IRIS-T: мова йде про Vulcano для вогню на 70 км

5894
Vulcano GLR
Vulcano GLR

Також завдяки виправленню стала відомо, що Україна отримає просунуту версію снаряда Vulcano GLR, який має довершену систему наведення

Під час оновлення переліку озброєння для України, який регулярно оновлюється урядом Німеччини 13 липня було внесено 10 лазерних підсвітлювачів для IRIS-T SLM. Ця позиція викликала доволі цікаві дискусії через те, що цей ЗРК не використовує лазерну підсвітку цілей для ураження. Бо у зенітній ракеті цього німецького комплексу встановлена інфрачервона головка самонаведення.

Але після сьогоднішнього оновлення 21 липня у перелік було внесено виправлення й 10 лазерних підсвітлювачів для IRIS-T SLM перетворились на лазерні підсвітлювачі для артилерійського снаряда Vulcano.

Читайте також: У Міноборони лаконічно роз'яснили чому не замовляли дрони-камікадзе в "Укроборонпрому": їх просто не існує

Й таким чином все встало на свої місця, більше того, це вкрай приємне виправлення, бо мова йде високоточний снаряд із дальністю ураження цілей у 70 км. Й інформація, що до України будуть поставлені снаряди Vulcano стала відома ще у серпні минулого року.

Але таких снарядів є дві версії: спрощений Vulcano, який має дальність вогню до 50 км, який нема напівактивного лазерного наведення та просунутий - Vulcano GLR, який оснащується програмованим підривачем, має супутникову та інерціальну систему навігації, лазерну головку самонаведення й має дальність вже до 70 км при стрільбі із 52-каліберних артсистем. Також зазначимо, що існує й морська 127-мм версія снаряда із дальністю до 80 км.

Vulcano GLR

Й передача до України лазерних підсвітлювачів до Vulcano прямо говорить про те, що мова йшла саме про просунуту версію цього боєприпасу.

Сам снаряд Vulcano є результатом спільної роботи німецького Diehl та італійської Oto Melara (входить у Leonardo). Фактично він є підкаліберним оперенним снарядом, який може маневрувати під час польоту по траєкторії за допомогою аеродинамічних рулів.

Читайте також: РФ відправила Д-30 або М-46 на цивільному судні до Сирії