xcounter
#

Найбільша загадка чергового пакету допомоги від Німеччини: лазерне наведення для IRIS-T SLM

14009
Пускова IRIS-T SLM
Пускова IRIS-T SLM

Додавання лазерного підсвітлювача в IRIS-T SLM виглядає вкрай загадково, бо стандартна версія цього ЗРК просто не може його використати для будь-яких завдань

Уряд Німеччини офіційно повідомив, про надання чергового пакету допомоги Україні озброєнням в якій увійшли додаткові шість самохідних зенітних систем Gepard, боєприпаси різних калібрів, включно зі 155-мм, дрони Vector, інженерні машини Biber та іншу техніку.

Але цей пакет містить справжню загадку - до 10 станцій керування вогнем ЗРК IRIS-T SLM додано 10 лазерних підсвітлювачів для IRIS-T SLM, в оригіналі - Laserzielbeleuchter, а англійській версії повідомлення - laser aiming equipment.

Читайте також: Чим армія РФ хоче дурити на полі бою: окупанти показали доволі невдалі макети своєї зброї

Й це дійсно загадка через те, що IRIS-T SLM використовує ракети з інфрачервоним наведенням, а не по відбитому лазерному променю. Тобто підсвічувати ціль лазером для ракети IRIS-T немає жодної потреби.

Ракета IRIS-T SLM
Ракета IRIS-T SLM, носовий обтічник, під яким знаходиться ІЧ-ГСН, скидається при наближені до цілі

Більше того, розробник Diehl декларує вкрай високу чутливість головки самонаведення ракети, яка бачить не високотемпературну сигнатуру, а саму ціль загалом, що дозволяє їй при внесенні відповідних змін у програмне забезпечення уражати надводні цілі типу катер. Як мінімум відповідний успішний тест був проведений у 2016 році повітряними силами Норвегії.

Також у складі ЗРК IRIS-T SLM немає окремої оптико-локаційної станції, де може у теорії знайти місце лазерний підсвітлювач. Роль пасивного сенсору у цьому комплексі зазвичай виконує станція радіоелектронної розвідки TwInvis від Hensoldt.

Зрештою, дальність ураження цілей ракетою IRIS-T SLM складає до 40 км. Й на цій відстані об'єктивно неможливо забезпечити ефективну підсвітку цілі лазером.

IRIS-T SLM
Основні машини IRIS-T SLM

Й саме тому наразі знайти відповідь, чому до IRIS-T SLM додаються системи лазерного наведення - сказати вкрай складно. Можливо звісно зробити припущення, що до ЗРК була інтегрована ракета з напівактивним лазерним наведенням. Наприклад, вже відомі APKWS для наведення яких, зокрема й на повітряну ціль необхідно підсвітити її лазером.

В теорії, якщо до ЗРК додати пускові з APKWS, то можливо забезпечити ураження таких цілей, як дрони-камікадзе, при цьому вкрай економічним шляхом. Але про будь-які роботи у цьому напрямі компанії Diehl невідомо. Тож залишається лише дочекатися уточненої інформації.

Читайте також: Спеціально для Abrams Румунія мусить відремонтувати дороги з мостами та побудувати нові