xcounter
#

У Міноборони лаконічно роз'яснили чому не замовляли дрони-камікадзе в "Укроборонпрому": їх просто не існує

Важко замовляти й виробляти те, чого ще не існує
Важко замовляти й виробляти те, чого ще не існує
12193

А паралельно з цим допуск до експлуатації отримали 28 різних моделей дронів від українських компаній, й замовлення на них вимірюються у тисячах одиниць

Міністерство оборони України звернуло увагу на допис менеджера проєктів "Укроборонпрому" Олега Болдирєва, більш відомий як Мартін Брест, в якому він зазначив, що державні підприємства об'єднання не здійснюють серійного виробництва БПЛА.

За його словами, через те, що Міноборони їх не замовило. Й тому українське оборонне відомство зазначило, що за весь час від підприємств "Укроборонпрому" надійшло лише дві пропозиції щодо дронів. Й один розвідувальний дрон, отримав замовлення у 2023 році.

Читайте також: Шведський Saab готовий до злиття та поглинань: що чекає виробника Gripen, NLAW та RBS-70

Одна єдина пропозиція з дроном-камікадзе станом на сьогодні пройшла лише випробування й очікується її допуск до експлуатації, після чого буде прийнято рішення щодо закупівлі.

Водночас в Міноборони України зазначили, що з 22 лютого 2022 року прийнято в експлуатацію або на озброєння 28 різних моделей БПЛА від інших українських виробників, з яких 9 - дронів-камікадзе. Загалом 10 моделей дронів всіх типів вже замовляються й мова йде про тисячі одиниць поставлених до війська.

БПЛА Shark
БПЛА Shark від однієї з приватних українських компаній

Тобто Міноборони цілком може обирати кращі зразки і навіть проходження випробувань не означає, що інша розробка не зробила це краще й саме її будуть закуповувати.

А доволі складна та вкрай забюрократизована процедура прийняття в експлуатацію була скорочена кардинально. Якщо раніше мова йшла про 2 роки, то тепер це 3-5 тижнів. Водночас, розробка "Укроборонпрому" БПЛА із дальністю польоту у 1000 км станом на 24 листопада 2022 року, за офіційною інформацію готувалась "до чергового етапу випробувань".

1000 км дрон укроборонпром
"Укроборонпром" доволі активно піарив свою розробку дрона

Таким чином, якщо виріб дійсно відповідає всім вимогам, то він доволі швидко потрапляє до війська, й замовляється. Але, як підкреслили у Міноборони України: "закупівля може здійснюватися виключно на підставі потреби від ГШ ЗСУ, яка формується тільки щодо реально існуючих засобів".

Тобто Міноборони прямо написало про те, що не готове замовляти неіснуючий зразок, до якого, скоріш за все й відноситься "багатофункціональна платформа" із дальністю польоту у 1000 км, яку активно піарив "Укроборонпром" з жовтня 2022 року. Й треба завжди розуміти величезні прірви, які розділяють концепт, дослідний зразок, зразок, який пройшов випробування та його серійне виробництво.

Більше того, оборонне відомство спростувало слова представника "Укроборонпрому", що жодного БПЛА від цього об'єднання замовлено не було.

Й з боку Defense Express зазначимо, що станом на 2019 рік одне з підприємств "Укроборонпрому серійно постачало до війська розвідувальний БПЛА Spectator, який взагалі став першим дроном, що пройшов тодішні вкрай забюрократизовані процедури прийняття на озброєння. Що трапилось з виробництвом цього дрона у проміжку між 2019 та 2023 роком, вочевидь стане відомо лише після Перемоги.

БПЛА Spectator
БПЛА Spectator під час передачі до ЗСУ у грудні 2018 року

Але зрештою ситуація щодо виробництва дронів в "Укроборонпромі" доволі логічна. З 2014 року ця ніша була активно зайнята приватними компаніями, які виросли з волонтерських ініціатив. За цей час ці приватні підприємства отримали й величезний досвід, й наростили виробничі потужності.

Й об'єктивно конкурувати з ними державним підприємствам складно й можливо замість конкуренції у вигляді розробок, "Укроборонпром" міг цілком працювати у питанні ліцензійного виробництва вже наявних дронів з метою збільшення об'ємів їх загального виробництва.

Більше того, цілком виправданий й досвід міноборони США, яке викуповує саму розробку й може розподіляти її виробництво серед наявних виробників. Наприклад, такий метод вже проявив себе з бронеавтомобілем JLTV, коли Oshkosh програв масштабний контракт на 8,6 млрд доларів на виробництво власної розробки. А все тому, що AM General запропонувала кращі умови.

Читайте також: РФ показала міні-РЛС, якою хоче захистити Кримський міст від катерів-камікадзе