xcounter
#

Storm Shadow уразив ціль під яку створювався: резервний командний пункт ЧФ РФ у Верхньосадовому

45221
Storm Shadow уразив ціль під яку створювався: резервний командний пункт ЧФ РФ у Верхньосадовому

Storm Shadow насправді спеціалізований на ураженні високозахищених об'єктів і навіть підземний командний пункт Чорноморського флоту РФ для нього мало чим відрізняється від особистого бункеру Каддафі, який він знищив у 2012 році

Україна завдала нових ударів по окупантах у Криму які припали на один з військових об'єктів РФ у селищі Верхньосадове.

На відео з місця подій видно доволі густий дим, який здіймається на горі на північ від населеного пункту. А до цього місцеві жителі змогли зняти на відео проліт крилатих ракет Storm Shadow або SCALP. При цьому місцева окупаційна влада вже повідомила про те, що це просто невелике займання трави.

Читайте також: Розкрито нову деталь унікальної операції зі знищення ВДК "Минск" та підводного човна "Ростов-на-Дону"

І попри те, що деякі Telegram-канали вже повідомили, що мова скоріш за все йде про ураження російської радіотехнічної військової частини, поблизу Верхньосадового знаходиться значно смачніша ціль - захищений резервний командний пункт Чорноморського флоту РФ. І це єдиний військовий об'єкт поблизу цього населеного пункту з відомих.

Цей командний пункт був створений за часи СРСР, в Україні був відомий під назвою ЗКЦ ОК "ВМС" ЗСУ, в/ч А-2929, й був одним з перших захоплений під час анексії Криму РФ, перейменований у 744-ий Центр зв'язку Командування ЧФ РФ.

Резервний командний пункт ЧФ РФ
Резервний командний пункт ЧФ РФ у Верехньосадовому

Сам командний центр складається з ряду наземних будівель та розвиненої системи антен для забезпечення комунікації із флотом та вищими штабами, а також значної підземної частини. Й звісно про точне місце розташування бункерів чудово відомо Україні.

Й попри захищеність такого роду об'єкта для Storm Shadow - це ціль під яку вона створювалась. Справа в тому, що 450-кг бойова частина ракети складається з лідуючого кумулятивного заряду, який утворює отвір та вже основної осколково-фугасної частини, яка вибухає у середині.

І саме Storm Shadow були застосовані одними з перших для ударів по ключовим захищеним іракських об'єктів у 2003 році, ними били по бункеру Каддафі у 2012 році у Лівії, у 2018 році - по заводу з виробництва хімічних боєприпасів у Сирії, а у 2021 році - по печерному комплексу ІДІЛ в Іраку. Тобто ці ракети дійсно можуть знищувати вкрай захищені об'єкти.

Але окрім точних координат та самих засобів, для результативного удару звісно треба знати точний його час, бо просто уразити об'єкт, чи уразити його під час перебування у ньому високопоставлених осіб - це різні речі. Й у цій ситуації залишається сподіватися, що всі три фактори зійшлися.

Про останнє говорить й те, що за наявною інформацією від Telegam-каналу "Крымский ветер" у район Верхньосадового направилась колонна з пожежних машин та карет швидкої допомоги.

Оновлено:

Через декілька годин після публікації, припущення Defense Express щодо точної цілі удару було офіційно підтверджено СтратКом ЗСУ.

Читайте також: Менше 24 годин: невизнаний Нагірний Карабах капітулював