xcounter
#

Що це за тисячі ракет CRV7, які Канада збирається утилізувати, але може передати Україні

Пуск CRV7 з Новозеландського BAC Strikemaster
Пуск CRV7 з Новозеландського BAC Strikemaster
35354

Є три вкрай важливих аспектів, коли мова йде про можливість передачі Канадою авіаційних боєприпасів CRV7

Канада може посилити Україну достатньо вагомою кількістю авіаційних боєприпасів CRV7, які все одно утилізує. З такою ініціативою виступили канадські опозиційні парламентарі з консервативної партії.

"Замість того, щоб змушувати канадців платити мільйони доларів за списання цієї зброї, вона має бути передана Україні, яка зможе використати її для захисту суверенітету", - цитує лідера консервативної партії Пьерп Пуальеврп CBC.

Читайте також: У РФ продовжують "збивати" дрони нафтопереробними заводами: результативний удар по НПЗ на Волзі

Й в цій ситуації є три важливих аспекти. Перший - мова йде не про рішення передати CRV7 до України, а про пропозиції партії, яка знаходиться в опозиції. Другий важливий аспект - CRV7 є не ракетами, а некерованими реактивними снарядами у калібрі 70 мм, які створені на основі американської Hydra 70.

CRV7
Пуск CRV7 з Harrier

Третій аспект - кількість самих CRV7, які є у наявності та їх стан. Зокрема канадське видання зазначає, що загалом з експлуатації у 2000-х роках було виведено 83 303 цих реактивних снарядів, які були прийняті на озброєння у 1970-х роках.

За наявною інформацією, літом 2021 року розпочався процес їх утилізації, який був розрахований на шість років. Тобто він вже триває 2,5 роки. Як пише видання, наразі лише 8 тисяч CRV7 знаходяться у відповідному стані та мають бойові частини, решта або вже утилізовані, або розібрані.

Таким чином наразі ще дуже рано говорити, що Канада передає Україні ракети CRV7. Бо на це ще має погодитись уряд Канади, прийняти відповідне рішення, провести інвентаризацію, провести реальні випробування на предмет надійності дійсно старих некерованих реактивних снарядів, а вже потім їх передати.

Водночас для ЗСУ зараз важлива будь-яка допомога, й CRV7 дійсно можуть цілком ефективно бути використані, замість того, щоб просто завершити своє життя утилізацією. Зокрема CRV7, завдяки тому, що створена на базі Hydra 70 може запускатися з тих самих блоків. При цьому ці блоки з оригінальною американською ракетою вже інтегровані під крило українських вертольотів. Окрім того, з CRV7 цілком можливо зробити наземні пускові - міні-РСЗВ.

CRV7
CRV7

Загалом CRV7 вважається доволі вдалим некерованим реактивним снарядом. За рахунок потужнішого двигуна та іншим змінам вдалось добитися більшої дальності польоту ракети та точності ніж в оригінальній Hydra 70.

Окрім того Канада розробила свої бойові частини під CRV7. WDU-50001/B бронебійно-фугасно-запальну, який призначений для ураження захищених об'єктів типу укриттів для літаків й може пробити до 4 метрів землі чи метр бетону. Також є спеціалізована канадська бойова частина WDU-5002/B FAT для ураження танків зі вольфрамо-сталевими "дротиками". А також вкрай специфічна WDU-500X/B з 80 вольфрамовими флешетами для ураження живої сили та легкоброньованої техніки.

Таким чином, якщо Канада вирішить передати Україні CRV7, то можливо бути на 100% впевненим, що у ЗСУ точно знайдуть для неї застосування.

Читайте також: Яку зброю вперше використано, щоб збити крилаті і балістичні ракети єменських хуситів