xcounter
#

У РФ продовжують "збивати" дрони нафтопереробними заводами: результативний удар по НПЗ на Волзі

4518
Результат удару по  Волгоградському НПЗ
Результат удару по Волгоградському НПЗ

Уражений Волгоградський НПЗ "Лукойла" є величезним за потужністю заводом з об'ємом 14 млн тонн нафти на рік

Результативні удари дронами по російський нафтопереробній інфраструктурі продовжується й сьогодні, 3 лютого, близько 04:40 за місцевим часом (03:40 по Києву) був уражений Волгоградський нафтопереробний завод, що належить "Лукойлу".

Попри наявні фото з місця подій офіційно, як повідомляють російське "МЧС" пожежа охопила лише 300 квадратних метрів та близько 07:55 за місцевим часом її загасили. Реальні збити підприємству вочевидь значно ширші. Бо пожежа виглядала наступним чином:

Читайте також: Яку зброю вперше використано, щоб збити крилаті і балістичні ракети єменських хуситів

Ціль удару вже була ідентифікована - установка первинної переробки нафти ЕЛОУ-АВТ-5, яка у 2022 році пройшла реконструкцію вартістю 12 млрд рублів (близько 132 млн доларів за поточним курсом), яка має потужність у 3,5 млн тонн нафти на рік.

ЕЛОУ-АВТ-5
ЕЛОУ-АВТ-5
Волгоградський НПЗ є більш ніж потужним заводом з периметром 3,2 на 2,4 км, який, як вихвалялись рашисти, у 2023 році досяг обсягу перероблювання 14 млн тонн нафти на рік. І хоча мова не йде про повне знищення підприємства, вочевидь питання лише у методичності та наявності засобів.
Волгоградський нафтопереробний завод

Губернатор Волгоградської області Андрєй Бочаров офіційно повідомив, що "насправді" всі дрони, який атакували нафтопереробний завод були "перехоплені засобами ППО та РЕБ". Й лише у результаті падіння збитого БПЛА сталось "займання" на заводі.

Таким чином можливо зробити висновок, що у РФ просто класифікували нафтопереробні заводи у засоби протиповітряної оборони й дійсно успішно збивають ними дрони.

Волгоградський нафтопереробний завод

Зазначимо, що Волгоградський нафтопереробний завод знаходиться на дальності від 470 км від поточної лінії фронту. Це звісно значно менше ніж уражений газовий комплекс на Балтиці у порту Усть-Луга, але політ дронів мав би проходити не лише через лінію фронту, а й окуповані території.

Тобто або маршруту був прокладений по прямій через доволі насичені засобами ППО та РЕБ райони, або дрони, які атакували свою ціль на Волзі, летіли не по прямій, а зі значним гаком через інші російські регіони.

Читайте також: Болгарія почала передавати 100 БТРів Україні: стан який є, але для ЗСУ зараз важлива будь-яка допомога (фото)