xcounter
#

Болгарія почала передавати 100 БТРів Україні: стан який є, але для ЗСУ зараз важлива будь-яка допомога (фото)

5815
Болгарський БТР-60 для України (фото: BGNES)
Болгарський БТР-60 для України (фото: BGNES)

Одразу сотня БТР-60 з Болгарії посилять ЗСУ після того, як болгарський парламент здолав президентське вето

Болгарія почала відвантаження 100 БТРів для України. Це сталось після безрезультатної спроби болгарського президента Румена Радева заблокувати передачу до України 100 БТРів та успішного подолання вето парламентом крани.

Мова йде про БТР-60, які були понад 40 років тому придбані для внутрішніх військ, але майже не використовувались. Й на фото від болгарського видання BGNES добре видно, що стан машин далекий від ідеального.

Читайте також: Попри чутки про скасування угоди, у США погодили продаж Індії безпілотників на 4 млрд доларів

Болгарський БТР-60 для України (фото: BGNES)
Болгарський БТР-60 для України (фото: BGNES)

На фоні реального стану машин питання як сприймати позицію Румена Радева, який заявив, що ці машини можуть бути використані для охорони кордону та рятувальних операцій. Й не дивно, чому самі болгарські парламентарі називали позицію президента - ганьбою.

І хоча стан машин дійсно який є, але варто зазначити, що передача цих машин - допомога, а не комерційне постачання. Окрім того, наразі Збройні Сили України потребують будь-якого озброєння й не в тій ситуації, коли можливо щось обирати.

Зрештою українська оборонна промисловість має напрацьовані серійні рішення з перетворення БТР-60 на значно сучасніші машини, які можуть бути, як у ролі бронетранспортера, так й машин зв'язку, командно-штабних чи евакуаційних.

БТР Хорунжий
Один із варіантів модернізації БТР-60 від української компанії

Також видання зазначило, що окрім самих бронетранспортерів Болгарія передає їх з наявним озброєнням, а також запасними частинами до них. А фінансування логістичних витрат взяла на себе одна з країн, яка бере участь у зустрічах у форматі "Рамштайн".

Читайте також: Франція замовила для себе 109 оновлені Caesar Mk2: це найбільший внутрішній контракт